Patti Smith – “Dream of Life”

Lipanj – 1988.

Patti Smith snima peti album “Dream of Life”.

Iako se mora reći s debelim ogradama, ovo je u biti prvi solo album ove umjetnice. Solo u smislu da je Patti Smith Group raspušten, te je Patti krenula dalje u pratnji budućeg životnog druga Fred “Sonic” Smitha i Jay Dee Daughertyja, te Richarda Sohla.

Koliko je profitirala time teško je reći, ali činjenica jest da su albumi koje je Patti snimila prije ovoga osvajali top liste.
I ovaj je povirio na listama diljem svijeta, ali nije ostavio dublji trag.

Singlica skinuta s albuma, “People Have The Power” ipak dobiva svoj prostor na radiju, poglavito radi svoje rock orijentacije. Dodatno je boostirao i Boss, uvrstivši je u svoj repertoar na koncertu kojeg je priredio u povodu izbora u Americi.


Patti Smith – “People Have The Power”

Intrigantno je pak na drugu stranu to, da je materijal s ovog albuma po prvi put izveden u živo punih šesnaest godina nakon njegova izlaska. Zašto je došlo do takve disproporcije, Patti nije nikada objasnila, ali kad se zna da je bila odsutna sa scene radi odgoja djece,  ……

Uglavnom, “Dream of Life” je donio jednu drugačiju Patti Smith, pomalo umornu od protesta i više okrenutu sebi i svojem životu. Ovoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da se nedugo nakon izlaska albuma vjenčala za Freda, te s njime dobila dvoje djece, kojima je posvetila sljedeće godine života.

No, album je ipak produžio svoj život i to poglavito zahvaljujući dokumentarcu koji je dobio njegovo ime, a kojeg je 2008. godine snimio Steven Sebring. Film je odnio poprilično prestižnih nagrada, uključujući i Redfordov Sundance Festival.

Kad neki film odnese nagradu na Sundanceu, to znači …., vjerujem da ne treba objašnjavati.


Patti Smith – “Dream of Life”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci