Queen – “A Kind of Magic”

Lipanj – 1986.

Grupa Queen izdaje dvanaesti album, “A Kind of Magic”!

Album je značajan po mnogočemu, i dobrome i onom lošem.

Ovo je prvi album grupe Queen koji se snimao u cijelosti digitalnom tehnikom.

Sam koncept albuma je baziran na priči “Highlander”, koja je ekranizirana i album postaje dio soundtracka. U biti, album i jest napravljen kao “filmska muzika“. (Ove navodnike mislim da ne treba objašnjavati.)

Iako će Queen s Freddie Mercuryem izdati još dva albuma, album “A Kind of Magic” je posljednji nakon kojeg grupa ide na turneju. Zbog napredovale bolesti (HIV), Freddie nije bio u mogućnosti nastupati. Tako su posljednja dva albuma grupe Queen bivala izdana bez prigodne turneje, no, to im dakako nije naštetilo.
O tom drugom prilikom.


Queen – “One Vision”

I još jedna zanimljivost. Snimanje ovog albuma je bilo popraćeno kamerama, što je bio presedan u radu grupe. Svi su albumi do tada nastajali u tišini studija i u potpunoj izolaciji.

Po izlasku “A Kind of Magic” odlazi “nebu pod oblake“. Već u prvom tjednu od izlaska se prodaje u 100 000 primjeraka samo u Engleskoj. Ne treba napominjati da zasjeda na #1. mjesto top liste. Na njoj ostaje ukupno 63 tjedna. Brojkama, prodaje se u 6oo ooo primjeraka samo u UK, a diljem svijeta u 6 milijuna primjeraka.

Album je generirao četiri singlice, naslovnu, “A Kind of Magic”, te “One Vision”, “Friends Will Be Friends” i “Who Wants to Live Forever”.

U ovom kontekstu treba napomenuti, da je posljednja pjesma na albumu “Princes of the Universe”, postala naslovna tema filma za kojeg je pisana, filma “Highlander”.


Queen – “A Kind of Magic” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci