King Crimson – “In the Wake of Poseidon”

Svibanj – 1970.

Progresivna grupa King Crimson izdaje drugi album “In the Wake of Poseidon”.

Nakon prvijenca “In the Court of the Crimson King” koji je unio revoluciju u progresivnom izrazu i debut nastupa pred pola milijuna ljudi, King Crimson ili bolje rečeno, Robert Fripp sa suradnicima pokušava osmisliti nastavak.

Band se počeo osipati još za vrijeme američke turneje koja je uslijedila nakon izdavanja prvog albuma (odlaze Ian McDonald i Michael Giles), te je po povratku uslijedila potraga za novim članovima.

U ta turbulentna vremena nije bilo lako naći suradnike za projekte te vrste, jer su svi progresivni muzičari bili raspršeni u stotinama pa i tisućama bendova različitih smjerova i stilova.

Kako novac u to vrijeme nije bio presudan faktor u odlukama, Fripp se našao pred zidom, te se okrenuo starim prijateljima. Iako je najavio odlazak, Greg Lake ipak ostaje neko vrijeme u taboru i snima vokalne dionice za par kompozicija. Peter Sinfield, koji je bio zadužen za liriku i scenske efekte, prelazi na klavijature. Stari Frippov prijatelj Gordon Haskell preuzima ostatak vokalnih dionica, dok bas gitaru svira Peter Giles. Na bubnjevima je povratnik Michael Giles. Stari poznanik Mel Collins preuzima dionice za saksofon.


King Crimson – “Cat Food”

I na kraju ovog personalnog pretumbavanja dolazi ono najbitnije, ono što će ne toliko odrediti ovaj album koliko njegovog naseljenika. King Crimsonu se na pianu pridružuje Keith Tippett, uporno odbijajući stalno članstvo. Želeći umjetničku slobodu, ostaje s grupom samo u studiju (i na prvoj turneji). Ostatak vremena se posvećuje svojoj jazz karijeri. Ovako fleksibilan odnos prema Tippettu će donijeti Frippu neočekivani dobitak. Na sljedećem albumu, Tippett će nadmašiti sam sebe, bojeći cijeli album i dajući mu nebeski karakter.

Snimanje albuma “In the Wake of Poseidon” je proteklo u ležernoj kreativnoj atmosferi improvizacije iz kojih su izlazile kompozicije. Mnogima će se učiniti da su te kompozicije veoma slične kompozicijama na prvijencu. I jesu i to je i bila namjera, jer album “In the Wake of Poseidon” je u biti samo druga strana prvog albuma “In the Court of the Crimson King” i što je još važnije, daje daleku naznaku svog nasljednika.

Nemam namjeru ulaziti dublje u samu materiju, kako nastanka tako i sadržaja, jer bi me to odvelo daleko. Samo jedna interesantna i malo poznata činjenica. U jednom trenutku i Elton John, tada nepoznati pijanist, je bio predviđen za pjevanje vokalnih dionica.

Album po izlasku pobire daleko pozitivnije recenzije od svog prethodnika, pogotovo na polju produkcije.


King Crimson – “In the Wake of Poseidon”

I po pravilima show businessa, nakon albuma je trebala uslijediti turneja. Ali priča se vratila na početak, nakon snimanja, grupa se ponovo osipa i Fripp nema nikog da odsvira ono što je zabilježeno na albumu.

Nekako nagovara Gordon Haskella da se priključi grupi kao stalni član na basu i vokalu, te regrutira Andy McCullocha na bubnjevima. (Andy se pokazao kao pun pogodak, jer se svojim jazzy bubnjanjem savršeno uklopio u jazz izričaj Keith Tippetta!)

Grupa je u ovom sastavu otišla na turneju i po povratku ušla u studio. Nakon mjeseci rada iz studija je izašao nasljednik albuma “In the Wake of Poseidon”, remek djelo, “Mona Lisa progresivne fuzije“, album “Lizard”!

Za ovaj prikaz možete poslušati naslovnu temu, ali i temu “Cat Food” koja u sebi nosi embrio nasljednika i koja daje naslutiti u kojem će smjeru krenuti Fripp sa svojim idejama.


King Crimson – “In the Wake of Poseidon” / full album

 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci