Oto Reisinger – R.I.P.!

Travanj – 2016.

Preminuo je Oto Reisinger!

Još jedna legenda je krenula na put bez povratka. Sa 89 godina postigao je sve što se moglo postići na polju karikature. Vjerojatno ne postoji stanovnik ove države koji nije bar čuo za njega.

Svojim je britkom humorom i karakterističnim crtežima secirao društvo, mentalitet, bahatosti i najviše ljudsku glupost koja je i te kako obilno zastupljena na ovim prostorima. Iako arhitekt po struci, od najranijih dana se posvećuje karikaturi i tijekom vremena stvara likove (Peru, Klaru i Štefeka), koji će nam svaki dan pričati priče koje nose smiješak, ali i gorčinu.

Angažirana karikatura je kao i sve angažirano u umjetnosti danas, kategorija koja izumire ili je izumrla. Oto je bio skoro pa posljednji mohikanac.

Nakon Studentskog lista i Kerempuha, objavljivao je Vjesniku, od 1950. pa sve do posljednje karikature koja je ugledala svjetlo dana. Njegov nevjerojatni smisao za humor i satiru mu je donio mnoga priznanja, a i bio je jedan od rijetkih satiričara koji su imali svoje izložbe i izdavali knjige karikatura.

Ni jedna vlast ne voli da je se kritizira, a Oto je baš to radio. Ono što je Smoje bio u Dalmaciji i okruženju čakavskog jezika u svojim “fojama“, to je Oto bio na polju karikature.

Oba su barda pokojna, oba zaslužuju spomenke!

R.I.P.!

Povezani članci