Whitesnake – “Whitesnake”

Ožujak – 1987.

Whitesnake izdaje sedmi album, nazvan po imenu grupe.

Album postaje svjetski hit, poglavito zahvaljujući hitovima skinutim s njega, „Is This Love“ i „Here I Go Again“. Ove su singlice debelo garnirale medijski prostor MTV-a i time utrle put, skoro pa novom trendu u heavy izrazu.

Naime, iako teži od prethodnika, album stilski skida opaku masku teškometalne grmljavine i predstavlja se u umivenoj, skoro pa sterilnoj verziji, koja uz isticanje mačo imagea, okreće teškometalnu scenu k mainstreamu. Ne mogu se odreći zasluge Whitesnake-a u kreiranju ovog pomaka, no, ovim je sam izraz izgubio onu oštrinu i težinu, zbog koje je uostalom i postao popularan.

Povlačenjem prema sredini, Whitesnake za sobom vuče cijelu armiju sastava koji će ih slijediti, kako u pokušaju pronalaska sličnog muzičkog izraza, tako i u kreiranju imagea.


Whitesnake – “Here I Go Again” 

Tako smo u jednom trenutku dobili scenu, na kojoj su svi izgledali skoro isto, a kompozicije su zvučale identično. U prazni prostor se vješto ubacila Metallica, sa svojim albumima, s kojima su majstorski okrenuli masu gladnu heavy metalakakav je nekada bio“.

No, priča o Whitesnake ide dalje..

Album se penje na #2 mjesto Billboard liste i #8 engleske, dajući bandu na čelu sa Davidom Coverdaleom kredite koje će obilato iskoristiti u budućnosti.


Whitesnake – “Whitesnake” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci