Mountain – „Climbing!“

Ožujak – 1970.

Grupa Mountain izdaje album prvijenac „Climbing!“.

Uz ovu grupu su vezane interesantne činjenice. Najprije, basista i klavijaturista, Felix Pappalardi, je bio producent grupe Cream. Ovo Mountain neizbježno stavlja u razred s njima, a svojevremeno, sam status grupe je bio, „američki odgovor na britanski Cream“.

Doduše, malo zakašnjeli, jer Cream više nije postojao u trenutku osnutka Mountaina.

Bilo kako bilo, Mountain se smatra za jedan od onih sastava koji su pridonijeli razvoju i širenju heavy izraza koje je prerastao u Heavy Metal.

Interesantno je još, da i pored pozitivne poredbe sa grupom Cream i solidnih albuma, grupa Mountain nikada nije stekla onu međunarodnu reputaciju koju je zaslužila.


Mountain – Mississippi Queen

Na prvom albumu, se našao i hit “Mississippi Queen“, koji je obilježio grupu u širokim masama. Nekako u isto vrijeme kad je izašao ovaj album prvijenac, izlazi Westov solo album „Mountain“, koji se radi sudjelovanja Pappalardija i bliskog zvuka, često pripisuje grupi Mountain.

No ovo su već detalji, jer s ove vremenske distance, potpuno je irelevantan ondašnji status, sve dok sa guštom slušamo ove klasike heavy rocka.


Mountain – „Climbing!“ / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci