Yes – “The Yes Album”

Veljača – 1971.

Progresivna grupa Yes izdaje treći studijski album, jednostavno nazvan, “The Yes Album”.

Iza ovako “banalnog” naziva, da ne kažem benignog, krije se “Blago Siera Madre” progresivnog rocka. Biser za biserom, nižu se budući standardi kako same grupe, tako i cijelog pravca. Izdvojiti jednu ili dvije kompozicije s albuma značilo bi već unaprijed napraviti grešku. (O ovom albumu više drugom prilikom, a za sada, samo par kronoloških crtica.)

Dakle, te Veljače 1971. godine, u godini nevjerojatne ekspanzije progresivne muzike, u godini kad je ta ista već naveliko koketirala s masama koje su polako počele puniti velike dvorane, da bi se sredinom dekade preusmjerile na stadione, da, te godine, grupa Yes izdaje svoj treći album koji joj je udario temelje za sve što se nakon njega događalo.

A toga je bilo!

Ovo je prvi album na kojem svira Steve Howe, koji je godinu prije zamijenio Peter Banksa. Ujedno, “The Yes Album” je posljednji na kojem svira Tony Kaye na klavijaturama.


Yes – “Yours Is No Disgrace “

Ali ono što je još značajnije, ovo je prvi album na kojem grupa nema ni jednu obradu. Sve kompozicije na albumu su autorske i proizvod su zajedničkog rada svih članova. Stoga nije ni čudno da je grupa provela više od pola godine pišući nove materijale, te skoro još toliko u finaliziranju albuma u studiju.

Napor je bio očit i debelo se isplatio svima u okruženju. a ne samo grupi. Ovim albumom, grupa je počela penjanje prema milijunskim tiražama svojih izdanja i popunjavanju najvećih dvorana i stadiona. (A bili su pred otkazivanjem ugovora nakon prva dva albuma!!)

Ono što je interesantno, pa čak i s ove vremenske distance, jest činjenica da je grupa na ovom albumu uvela blend različitih uticaja i stilova, od jazz piana, funka ? do akustičnog izraza kojeg je Steve Howe donio sa sobom, prostirući cijelu lepezu gitarskih stilova… Ukratko, izričaj grupe Yes se finalizirao u svom punom obliku.

Album je došao i na top liste, one komercijalne. U Engleskoj dolazi na #4. mjesto, dok preko Atlantika dolazi na #40. mjesto. Možda se brojka 40 i ne čini impozantna, ali za jedno progresivno izdanje je i te kako golemo. Uostalom, album je dobio i Platinasti certifikat za prodanih milijun kopija. (u Americi!)

Album je nekoliko puta remiksan, za CD izdanja, a posljednji put ga je pod svoje uzeo mag prog remiksa, Steven Wilson, 2014. godine.


Yes – “The Yes Album”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci