Premiata Forneria Marconi – “Storia di un Minuto”

Siječanj – 1972.

Premiata Forneria Marconi izdaje prvi album „Storia di un Minuto”.

Ovim albumom počinje simfo era talijanskog progresivnog rocka. Po samom izlasku, na opče iznenađenje, album se penje na komercjalne top liste, te postaje prvi progresivni album koji je omirisao slavu. Trebalo mu je samo sedam dana da zasjedne na tron!

Samom tom činjenicom Premiata Forneria Marconi širom otvara vrata mladim snagama progresivne scene.

Kombinirajući bazični simfo rock s folkom i talijanskom kanconom, Premiata Forneria Marconi dobiva izričaj jedinstven u vremenu i prostoru. Publika to dakako odmah prepoznaje, te Premiata Forneria Marconi odlazi nebu pod underground oblake.

No, album prvijenac nije bilo sve što su donijeli, dapače, bio je to tek početak jedne velike priče.

Drugi album “Per un Amico” etablira Premiata Forneria Marconi kao senzaciju koja ne priznaje uske granice Apeninskog poluotoka, da bi trećim albumom, njihovim najjačim ostvarenjem, “L’isola di Niente”, definitivno sebi priskrbili mjesto u muzičkoj povijesti.


Premiata Forneria Marconi – “Festa”

O kojem mjestu se govori možda može naglasiti i činjenica, da je Keith Emerson, po osnutku diskografske kuće Manticore, prve pozvao Premiata Forneria Marconi da mu se pridruže, te je time počeo njihov pohod na Ameriku.

Da, i u Americi su postigli značajan uspjeh, i time su pokrili cijelu zapadnu civilizaciju svojim djelovanjem, što ih svrstava u jedan od najznačajnijih sastava zlatne muzičke epohe.


Premiata Forneria Marconi – “Storia di un Minuto” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci