Kako su dobili ime: Iron Butterfly?

Povijest kaže da su Iron Butterfly svoj album prvijenac izdali više od godinu dana prije nego Led Zeppelin svoj. Povijest isto kaže da su Iron Butterfly izdali svoj epski drugi album “In-A-Gadda-Da-Vida”, punih šest mjeseci prije nego su Led Zeppelin izdali svoj album prvijenac.

Stoga, slobodno možemo reći da je Iron Butterfly bio pionir heavy izričaja koji je na top listama bio u vrijeme dok Led Zeppelin nisu ni postojali.

A kako su dobili ime?

Samo ime se ne veže uz osobu, već uz cijelu grupu koja je u potrazi za adekvatnim imenom koji bi opisao njihovu muziku tražila nešto “teško”, ali istovremeno “lagano kao pero”. Očito se kombinacija Iron i Butterfly nametnula kao najbolje rješenje, te nije trebalo dugo da ga usvoje kao konačno ime benda.

Prvi album “Heavy” je dao naznaku lavine koja se valja iza horizonta, dok je nasljednik “In-A-Gadda-Da-Vida” i pored svoje infantilnosti unio revoluciju i promijenio smjer kretanja moderne muzike.


Iron Butterfly – “Iron Butterfly Theme”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci