Kako su dobili ime: Grateful Dead?

Bilo je to vrijeme tripova te stoga nije čudno da je jedan od najpoznatijih bendova tog usmjerenja sebi nadjenuo ime proizašlo iz, tripa.

Priča kaže da je Jerry Garcia za vrijeme jedne od seansi nabasao na sinonim Grateful Dead, koji je opisivao nepokopane osobe čija je duša zahvalna onome tko je pokopa.

Ovako istrgnuto iz konteksta i nije baš neka briljantna zamisao, ali bio je to kontekst vremena i prostora. Grateful Dead je bio to što je bio, danas pokriveni prašinom nostalgije i još uvijek aktivnih preživjelih članova.

Već su nakon prvog albuma postali legenda, da bi svojim koncertima u trajanju od, pitaj boga koliko sati, postali kult. Status im je bio neprikosnoven do te mjere da ih je na turnejama slijedila armija sljedbenika, (broj je varirao oko 10 000 osoba!!), koja bi pokupovala skoro sve karte u mjestima gdje se koncert održavao. Iz te priče je izašla jedna bizarna, organizator je po naredbi lokalnih vlasti morao odvojiti dio karata za koncerte za domicilno stanovništvo.

A i sam podatak da ih je u Egipat, na koncert u Gizi pod piramidama slijedilo 8000 ljudi iz Amerike, dovoljno govori.

Eto!


Grateful Dead – Full Concert – 06/19/76 – Capitol Theatre (OFFICIAL)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci