Human League – „Dare“

Listopad – 1981.

Grupa Human League izdaje treći album „Dare“.

Vijest da je grupa ovog profila izdala visokotiražni synt – pop album i ne pripada u rubriku “vjerovali ili ne?”, no ipak je tu?

Evo zašto!
Kao prvo, Human League se osniva kao avant-garde grupa, orijentirana na eksperimentiranje sintesajzerom i sa željom za prodorom u nova područja zvuka.

Kao drugo, po dolasku Philip Oakeya, grupa mijenja smjer djelovanja, krećući prema komercijalnijem izrazu. U tom zaokretu, grupu napuštaju dvojica osnivača, Martyn Ware i Ian Crag Marsh, te osnivaju novu grupu, grupu kojoj će dati ime Heaven 17 i koja će nastaviti ondje gdje je Human League bio prije zaokreta. Da ironija bude veća, iako do grla u eksperimentu Heaven 17 postiže planetarnu slavu albumima „Penthouse and Pavment“ i „Luxury Gap“.

Kao treći razlog uvrštavanja grupe Human League u ovu rubriku je samo izdanje albuma „Dare“. Pored činjenice da album nose čak četiri singlice koje su odreda poharale top liste, sam album predstavlja definitivni synt-pop izričaj, te time vrši ogroman uticaj na ondašnju muziku, uticaj čiji se trag dan danas osjeća u svjetskoj produkciji.


Human League – „The Things That Dreams Are Made Of“

I zadnji, ali ne i manje bitan razlog ovog uvrštavanja, nalazi se u staroj prići o upornosti i neodustajanju. Naime, prva dva albuma grupe su prolazila katastrofalno, grupa je bila u dugovima do guše. Kad je Oakey pristupio bandu, jedino što je imao, bilo je bezvrijedno ime.

Da stvar bude gora, dugovi su toliko narasli, da je Oakey nakon što je ostao sam, morao napraviti album u roku od mjesec dana i to album koji će se prodavati, inače, kraj je bio neminovan. U očaju dolazi s djevojkom u disko jedne večeri i upoznaje dvije djevojke, te im nudi angažman u grupi. Ne imajući šta izgubiti, prihvaćaju.

Ulaze u studio, prave demo pjesme „Boys and Girls“ i ostalo je povijest.


 Human League – „Dare“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci