Chris Rea – “The Road to Hell”

Studeni – 1989.

Chris Rea izdaje deseti album “The Road to Hell”.

Teško je predočiti što je sve prethodilo ovom albumu, ali sam brojka dovoljno govori.

Prvih devet albuma su od njega “napravili” najpodcjenjenijeg autora moderne muzike i tek je ovaj, deseti, donekle ispravio tu nepravdu.

Interesantno je da je Chris iza sebe još od svog debija imao malu i vjernu vojsku sljedbenika, ali zbog nekoga ili nečega, ta vojska nije rasla, ali se nije ni osipala. Drugim riječima, uvijek je mogao računati na pun klub ili manju dvoranu, ali ne i više od toga.

Album “The Road to Hell” je to promijenio.

Danas već legendarna naslovna kompozicija, “The Road to Hell”, (originalni naziv, “The Road to Hull”), podijeljena u dva dijela, predstavlja jedan od onih svjetionika u muzičkom svijetu koji osvjetljava put daleko od sebe i ukazuje put muzičarima namjernicima.
A i publici, koja je hrpimice pohrlila u predavaonice ploča i digla ovaj album na top liste najprodavanijih u godini izlaska.


Chris Rea – “Road to Hell”

No, kompozicija “The Road to Hell” nije jedina na albumu. Pored ostalih, tu je kompozicija “Texas”, koja se dan danas grozničavo vrti po svjetskim radio stanicama, a poglavito u, pogađate, u Texasu, gdje je postala neka vrst himne!

Album obiluje biserima i zanimljivostima vezanim skoro za svaku kompoziciju, ali ovo je već tematika za širi osvrt.

Specifičnog glasa i zvonke gitare, Chris donosi ovaj album u raskošnom koloritu, pomalo zatirući svoj trag i ukazujući odakle mu inspiracija. Kad se spomene Tulsa, poznavateljima muzike je sve jasno.

Što se tiče komercijalne strane i brojaka, album je isto kao i u umjetničkom, napravio prekretnicu u Chrisovom životu i financijski.
Izuzimajući Ameriku, gdje (opet, zbog nekoga ili nečega) nije polučio veći uspjeh, u svim ostalim zemljama zapadne polutke dosiže Platinastu, Zlatnu ili u najmanju ruku, Srebrnu tiražu.
(U UK je 16 puta Platinast, što odgovara tiraži od 1 800 000 prodanih kopija)


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *