Orchestral Manoeuvres in the Dark – “Architecture & Morality”

Studeni – 1981.

Orchestral Manoeuvres in the Dark snimaju treći album “Architecture & Morality”!

Album po samom izlasku zaposjeda top liste, a singlice koje su skinute s njega, “Souvenir”, “Joan of Arc” i “Maid of Orleans (The Waltz Joan of Arc)”, zauzimaju redom vrhove top lista diljem zapadne hemisfere.

Sve je to pridonijelo da se album proda u četiri milijuna primjeraka, dok su se tri singlice koje su skinute sa njega, prodale u osam milijuna primjeraka. Impresivne brojke za jedan album synt-pop orijentacije u doba kad se nad kreativnom muzikom nadvijao sumorni oblak.


Orchestral Manoeuvres in the Dark – “Souvenir”

Orchestral Manoeuvres in the Dark ili skraćeno OMD, su se pojavili u naletu New Wavea i njegovog synt-pop pravca. Ne računajući najkomercijalniju grupu tog usmjerenja Human League, OMD su stali uz bok najuspješnijih grupa žanra art usmjerenja. Dakako, govorim o grupama Heaven 17, Cabaret Voltaire i Ultravox.


Orchestral Manoeuvres in the Dark – “The New Stone Age”

I ne samo da su stali uz bok najvećih tog žanra, već su ovim albumom dosegli visine rezervirane za velikane prošlosti i što je još bitnije, privukli su značajan broj okorjelih rockera u ovaj tabor. I pisac ovih redaka je bio među njima, jer je u ove tri grupe vidio neku budućnost, možda ne u trenutku, ali profiliranjem i brušenjem izričaja, sve je nagoviještalo da bi nešto moglo biti.
Ali nije!

Heaven 17, OMD, Human League, Ultravox, i svi koji su igrali na art sceni, su bili pokriveni nepreglednim tonama smeća koje su na dnevnoj osnovi izlazile sa proizvodnih traka ubijajući i najmanju nit kreativnosti u svemu skupa. (ostavimo ovo za neku drugu priliku!)


Orchestral Manoeuvres in the Dark – “Joan of Arc (Maid of Orleans)”

“Architecture & Morality” je proglašen remek djelom epohe i najveći doseg grupe. Album ruku na srce i pored arhaičnog zvuka, prvenstveno pokrivenim melotronom, kojeg su upotrebljavali progeri šezdesetih i ranih sedamdesetih, danas nosi pristojnu dozu svježine.

To potvrđuje ispravnost atributa koje su mu svojedobno prišili, “the blueprint for synth-pop“, pojam koji govori sve sam za sebe!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci