M.O.R.T. – “Standing Runningman”

(ne)poželjna zamjena teza ….


Kad vam se na stolu nađe omiljeno jelo, ali spremljeno po drugačijem receptu od onog kojeg ste navikli, onda su očekivane prve reakcije, želja za starim i prokušanim. Iskustvo nas ući da te prve reakcije i nisu uvijek i one konačne, te nas nadalje uči da je najbolje neko vrijeme odustati od konzumacije i probati ponovo kad se “history memory cache” isprazni. Problem je vrijeme, proces traje, dani prolaze, no, ukoliko se želi dospjeti do cilja i jelo valorizirati u svojoj istinskoj vrijednosti, to se ne može izbjeći.

Do sada je vjerojatno jasno da se radi o novom albumu grupe M.O.R.T., “Standing Runningman”.

Da, prvi utisci nisu bili sjajni. Pored lošeg engleskog jezika, bilo je još toga, no poznajući ekipu, njihovu predanost i nadasve istinsko ulaganje „cijelog sebe“ u sve što rade, morao sam im dati kredite na „kredit“, otpauzirati te nakon nekog vremena ponovo krenuti.

Došao je i trenutak istine, bilo me je pomalo strah da će pauza samo povećati razmak između očekivanog i dobivenog, .…

Ovo je ono što mislim o ovom albumu:

M.O.R.T. – “Standing Runningman”

Prije nego „stavite iglu na vinil“ morate prihvatiti jednu činjenicu, M.O.R.T. evoluira, bilo nekom drago ili ne, u pravcu u kojem se neki nalaze, neki pak ne, ali ono što se mora prihvatiti kao neophodna konstanta trenutka, jest energija kojom pršti svaka kompozicija. I da, pokušajte zaboraviti M.O.R.T. prije ovog albuma, bar u granicama očekivanja koja su (i u mom primjeru) ipak bila nerealna.

Jedan od ornamenata koji krasi album jest avangardni pristup logici lirike koji kaže da svaka pjesma ne mora imati svoju liriku. A e, a zašto dvije pjesme ne bi dijelile istu i pri tom svojom muzičkom podlogom odveli slušatelja u sasvim drugi kontekst. Uvrnuto, ali „I Don’t Believe In You“ i „We are Born“ to zorno prikazuju. Prva napravljena u nekoj sirovo zanosno ljubavnom okusu, druga s istim dijelom stihova lamentira o sasvim drugoj temi. Hm, .. jel vam jasno o čemu pričamo .. ?
Kao starom prog freaku svako odstupanje od šablone je i te kako poželjno, pa tako za ovaj potez, prst gore.

Dalje, album je razlomljen u dva djela, od kojih prvi čine devet kompozicija s engleskom lirikom, dok na suprotnoj strani čuči samo jedna, nedovoljno teška da bi predstavljala protutežu, ali sasvim solidno stoji kao pokušaj. U biti „O Jeziku“ bi više pristajala PBO projektu nego M.O.R.T.-u, ali, … . Na drugu stranu, sama pojava trinaestominutne kompozicije u opusu dvo, tro ili četvero minutnih kompozicija me ispunjava nadom i iščekivanjem s pitanjem, da li će u budućnosti napraviti nešto ovako konceptualno, ali ovaj put s „jačim rezultatom“. „O Jeziku“ jest u biti stilska vježba, pogotovo ritmike, koja ufff, rastura, dobro, dobro „pešta“ …  i u tom kontekstu neminovna asocijacija, “Fighting for Madge” / “Searching for Madge”, s albuma „Then Play On“.
Hm, ako sam bar blizu u pravu, hrabro!

I sad, kad smo od početka skočili na kraj, da odradimo i sredinu, koja će o albumu reći ono najbitnije.

Dunque, pored lirike koja se uvrnuto dijelila između dvije kompozicije, albumom dominiraju svaka za sebe i ostale kompozicije. Recimo „Never“, jednominutna vinjeta koja svoju zaraznu ritmičku podlogu može zahvaliti pjesmi „Makedonija“, odnosno sinkopiranom ritmičkom izričaju s tih podneblja, ili pak „Good Song About Good Stuff Happening Just Around The Corner“, koja svojom konstrukcijom pak daje na „My Generation“. Znajući ulogu potonje i liriku prve, dobar izbor.
(Rijetko nabrajam kompozicije u osvrtima albuma, jer mi je to deplasirano, ali ovaj put jednostavno ma koji koncept koristio, „nabrajalica“ se nameće kao imperativ).

Nadalje, „Standiong, Runinnig“ komad aranžiranog komada ne-M.O.R.T. muzike, koja kao da je izašla s  Marlon Young, Al Sutton & Herschel Boone trake. Jedna od najimpresivnijih kompozicija benda u opusu. Sve je u njoj, kao i najveće iznenađenje albuma, aranžman!
Svjetski!

 

No sve gore napisao, iako stavlja pozitivan predznak na neku ocjenu albuma, malo govori o onom glavnom, koje se zove: Zamjena teza!
Vjerujem da ne treba objašnjavati suštinu značenja, ali njenu ulogu u ovom tekstu moram.
O čemu se radi?
Pa jednostavno, sve kompozicije na albumu, u biti osim „O jeziku”, (a u nekom kontekstu i ona!) su apsolutno „koncertične“, što lansira album, ne kao studijski uradak koji se promovira preko i kroz koncerte, već obrnuto. Album “Standing Runningman” je najava i promocija koncerata koji će doći nakon njega.

Možda će se učiniti čudno, ali M.O.R.T. može biti ponosan na ovo, jer svjesno ili ne, napravili su ono što na našim prostorima vjerojatno nitko nije prije njih napravio. (uff .. zaboljela me ruka od držanja prsta gore! 🙂 )

I to je to!
Nema više!

Da bi se ovaj album prihvatilo mora se resetirati memorija, očistiti sve njene rezervoare u kojima počiva M.O.R.T. i krenuti. Samo tako će se album udobno smjestiti u primozgu i buditi vas noću, ali ne u znoju noćne more, već s pitanjima na koje morate dati odgovore. Svaki na svoj način i svatko nešto drugačije, ali jedini mogući.

Ja sam svoga nakon dugog tretmana konačno dao, preostaje samo da se ovaj tekst pretoči u iskustvo na koncertu koje će potvrditi sve napisano.
Vas čeka isto!


M.O.R.T. – “Standing Runningman” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci