BröselMaschine – “Elegy”

Saga stroja za drobljenje

Eksperimentiranje s alternativnim duhovnostima bio je važan element kontrakulture u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Europi, a 1970-ih rock glazba odražava potragu za smislom u životima mnogih poznatih glazbenika.
Budući da je Zapadna Njemačka nakon II svjetskog rata izgubila svoju političku osnovu i gledala unaprijed prihvaćajući potrošačku kulturu, za alternativne duhovnosti koje su se pojavile u njihovoj kulturi, transformiranje nacionalnog identiteta postalo je bitnijim dijelom pripovijesti pretvorbe nego onog pojedinačnog.

Pod utjecajem novih zvukova koji su prodirali iz 60-ih i eksplodirali na sceni 70-ih, zvukova glazbe djece cvijeća, koja su nakon velikog rata i mladosti u ultrakonzervativnom okruženju roditelja željela promjene, u Njemačkoj je došlo do radikalne glazbene revolucije koja je urodila žanrom kojeg poznajemo kao ‘Krautrock’, iako je, gledano žanrovski, bio daleko od jedinstvenog pokreta.

I mada su progresivne glazbene melodije s psihodeličnim zvukovima i anarhičnim strukturama bile u modi i dominirale na sceni, utjecaj folk preporoda šezdesetih godina na hipijevska djela bio je neporeciv, pa je podizraz ‘Krautfolk’ stvoren kako bi opisao tadašnje njemačke sastave, koji su se temeljili na utjecajima folk glazbe i istaknutoj upotrebi folk instrumenata.


BröselMaschine – “Bliss”

U zraku je vladao politički i umjetnički preokret, kad je hipi ikona Joan Baez posjetila Njemačku na uskrsni marš 1968. godine, a Peter Bursch prošao pored nje. Ne može postojati prikladnija slika za formiranje glazbenog stroja kojeg su Bursch i četvorica prijatelja stvorili nekoliko mjeseci kasnije – stroj za drobljenje hašiša (BröselMaschine) je rođen.

BröselMaschine je općenito poznat kao jedan od najreprezentativnijih sastava užeg podžanra, čiji se stil uvelike oslanjao na naslijeđe psihodeličnog rocka i folka, uz dodatak raznih izvornih elemenata: pastoralni, meditativni zvuk sastava obogaćen je utjecajima indijske rage, keltskih pjesama i europske umjetničke glazbe srednjeg vijeka i renesanse, donoseći osebujnu kombinaciju folklora i psihodelije uz primjetan dodir suvremenog njemačkog undergrounda.


BröselMaschine – “Sofa Rock (feat. Helge Schneider, Tamara Sidorova)”

Sjajni ugođaji, ljupki vokali, prelijevajuće melodije i izvrsna interakcija dviju akustičnih gitara potpomognuta egzotičnim zvukovima sitara, table, flaute, mješavinom neortodoksnih udaraljki i nebeskih zvukova tradicionalne europske citre, kombiniraju se na njihovom istoimenom debitantskom albumu iz 1971. godine, apoteozi njemačke folk-prog scene, koji je opisan kao jedan od najboljih rock zapisa ikada proizveden u Njemačkoj, te koji i danas uživa kultni status.

No, usprkos originalnom i vrijednom materijalu, BröselMaschine je jedan od bezbrojnih sastava koji nisu uspjeli ostaviti značajniji trag, te nakon nekoliko albuma, sredinom 80-ih, nečujno nestaju s glazbene scene.

Uslijedila su dva desetljeća bez novih albuma, bez nazočnosti u široj javnosti, tek sporadičnih svirki, sve dok zahtjev za nastupom nije stigao od WDR televizijske emisije Rockpalast, a onda godinu kasnije nastup na festivalu Burg Herzberg: stara energija je opet bila tu – tako je opet počelo. Nekoliko svirki i nekoliko godina kasnije sastav se ponovno upustio u studio kako bi snimio novi album 32 godine nakon posljednjeg izdanja.

No, očito ponekad možda treba pasti da bi se životni put preispitao i nastavio još stabilnijim koracima.

Naime, 2017. godine objavljuju ‘Indian Camel’, povratnički studijski album koji predstavlja impresivnu raznolikost stilova, od prljavog blues rocka, folka, jazzy interludija, do prstohvata egzotičnosti indijskih utjecaja (Peter Bursch se može čuti i na sitaru), sve natopljeno zvukovima psihodeličnog Krautrocka i progresivnim skladbama, nudeći glazbeno putovanje fascinantne vrste.

Slaveći 2018. godine 50. obljetnicu osnivanja, u Cubusu Kunsthalle u Duisburgu održana je izložba o povijesti duisburškog sastava sa fotografskim i filmskim dokumentarcem i instrumentima glazbenika. Bröselmaschine je svirao pred više od 50 000 posjetitelja festivala na utrci Werner u Hartenholmu, prisustvovao je na nekoliko festivala i početkom godine objavio prigodni glazbeni presjek karijere ‘It Was 50 Years Ago Today’ sa 5 CD-a i 2 DVD-a.


BröselMaschine – “Pajaro (feat. Tamara Sidorova)”

Ove godine, ušavši u šesto desetljeće postojanja, objavljuju novi album ‘Elegy’, još jednu prekretnicu u povijesti sastava, glazbeno složen (ne)klasični rock album, uz puno raznolikosti između prog rocka (ponekad samo rocka), folka i etno zvuka, s više zvukova klavijatura, koje samo povremeno izlaze iz pozadine, i jasnijom gitarom u prvom planu, što kompozicijama daje strašan pogon i pokazuje da je ova glazba mnogo više od pukog rocka. Svestranost glazbe je njegov izvanredni atribut.

Osim toga, ‘Elegy’ je prva suradnja sastava s njihovom novom pjevačicom Stella Tonon.

Slično kao i na prethodnom studijskom albumu, povremeno meditiramo u osebujno monotonom, ali vrlo nježnom ritmu u orijentalnim harmonijama, popraćen Stellinom sposobnošću da ponudi skladnu i vrlo nijansiranu vokalnu modulaciju, reflektirajući polijetanje u sferama bezvremenske ljepote, iako, s druge strane, čini se da više nego ikad prije, BröselMaschine koristi kompozicijske standarde klasične rock glazbe, što je očito na većini skladbi.


BröselMaschine – “Elegy”

Način na koji se zvukovi međusobno povezuju, složene interakcije između ritmova i melodije, ono što se izgubi i ono što se čuje, sve se razlikuje od onoga što je bilo prije, iako postoji, osjećam, ista molekularna struktura kompozicije koja je preobražena u novi svijet.

Premda nedostaje ujednačen prikaz jednog ili drugog stila, album nudi zanimljiv amalgam glazbenih elemenata u pomalo iskrivljenom kontinuumu, što ovom albumu daje posebnu draž. Sve su pjesme odmah ukusno zarazne jer vladaju melodični konstrukti, nema prisilne note ili ekstravagantnog trenutka, već glazba lako odjekuje i teče poput vode nizbrdo. Ambijent je izvrstan, bacajući čaroliju koja nije slomljena dok konačno zadnja nota ne izblijedi.

‘Elegy’ je hipnotičko putovanje, poput meditativnog leta na čarobnoj prostirki kroz ružičaste oblake, kozmička halucinacija čak i bez čudnih supstanci.


BröselMaschine – “Black Is Your Color”

 

Peter Bursch nije samo učitelj gitare, on ne samo da svira sve moguće žičane instrumente, on je prije svega redatelj, onaj koji nadahnjuje i usmjerava. Ova je glazba izraz dubokog i iskrenog putovanja predanosti na stazi služenja jednoj ideji čitavog života.

Danas je publika drugačija, ali mlađe generacije nisu manje zainteresirane za promjene i slobodnu ljubav, za političko oblikovanje i ponovno kulturno otkrivanje. Oni su jednako otvoreni za glazbu svog vremena koliko i za naslijeđe hipija.

Sukladno onome kako je Peter Bursch uvijek imao na umu: “slaviti glazbu kao stav prema životu”.


BröselMaschine – “Elegy” / full album

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci