“Born To Run” – Bruce Springsteen

Autobiografija koja ima svoju svrhu!

Kako napisati nešto smisleno o nečemu što je već sve napisano. Da Bossova autobiografija obara rekorde u prodaji nije nikakva novost. Da je dobila odlične kritike to također nije novost…..
Knjigu sam pročitao i pustio vremenu da mogu dati neki osobni sud.

Ova autobiografija nazvana po njegovom hitu iz 70-tih “Born to Run”, oduševit će sve poklonike moderne muzike.

Tako smo, uz jasnu priču o tome kako je sve uopće počelo i kako je nastao njegov prvi tinejdžerski sastav The Castilles, pa sve do posljednjeg studijskog albuma “High Hopes”, objavljenog pred dvije godine, dobili i literarno vrlo vrijednu i zanimljivu priču o tome tko je u stvari Bruce Springsteen i što ga je formiralo kao ličnost.

Springsteena svi poznajemo kao izvanrednog muzičara, ali u ovoj knjizi je također izvanredan pripovjedač.

Odrastanje uz nasilnog oca Douga Springsteena, koji je na svoj čudni način brinuo o svojoj porodici. Svjedočit ćemo o Springsteenovim traumama, bijegu u svijet muzike….
Mega uspjeh, problem u muzičkom izražaju, sreća sa drugom suprugom Pattty Sciaffa, sve je tu…..


“Born To Run” – Bruce Springsteen / promo

Sve je pisano na jedan objektivan i pošten način. Uz sve to, u knjizi su opisani i to detaljno, autorovi problem sa depresijom. Ta depresija, naslijeđe od neurotičnog oca, ga je u nekoliko navrata vraćala na početak. Lijek od depresije su beskrajne turneje i višesatno druženje sa publikom, iz koje crpi pozitivnu energiju za neki novi početak.

Prepričavati sadržaj knjige bilo bi gubljenje vremena. Najbolja preporuka za čitanje same knjige je misao koja se provlači kao nit cijelo vrijeme:
Ja sam običan čovjek koji je imao sreću da uspije, međutim, i dalje sam običan čovjek“.
To je Bruce Springsteen!

Springsteen je dokazao da je i u prozi umješan pripovjedač koji zna ne samo oživjeti likove i događaje bitne za njegovu životnu priču, već i direktno ili indirektno reći i stav o njima. Pogotovo se to odnosi na slikanje svoje unutrašnjosti kroz pjesme i na rock kao način života

Knjiga je djelo koje treba pročitati!

U svrhu promocije knjige Springsteen u Siječnju kreće na turneju po Australiji i Novom Zelandu. Možda zaluta i na Stari kontinent.

U tom slučaju, toplo se nadam višesatnom druženju sa njim na nekom koncertu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci