Roger Waters – Us + Them / film!

„Navala“ u Splitu!

Turneja “Us + Them” je završena, Roger Waters se povukao i u miru sabirao rezultate, a oni su veoma, veoma impresivni. Grandiozni, usudio bih se reći, jer s komercijalne strane turneja je bila ogledalo onoga što se događalo na pozornici. Grandiozna!
U količini dakako, jer je inkasirala oko pola milijarde dolara čistoga ili jednostavnije rečeno, Roger Waters je kad su se odbili svi troškovi, uključujući i suradnike, inkasirao nešto manje od pola milijarde dolara.
Ako to nije impresivno, onda što uopće jest.

A taj ogroman novac ipak ima svoje pokriće. Za razliku od političara, svaki peni je zarađen i to doslovno u znoju, znanju, iskustvu, ali najviše talentu. U krajnjoj instanci, svi koji su platili ulaznicu da bi vidjeli ovog velikana, napravili su to dobrovoljno, a njih je bilo (opet impresivnih) oko 2 milijuna.

No, kad je turneja bila gotova, logično se nametnula opcija lansiranja filma koji bi prikazao tu istu. Mnogi su koncerti (ako ne i svi!) snimani, ali kao predložak je ipak uzet jedan, održan u Amsterdamu. Ne mogu se zakleti da ipak nije bilo isječaka s drugih koncerata, ali neka to ostane nepoznanica, koja uostalom i nije bitna.


“The Happiest Days Of Our Lives/Another Brick In The Wall, Part 2/Another Brick In The Wall, Part 3” by Roger Waters from Live in Amsterdam, June, 2018

Svaki je koncert na turneji bio otprilike isti, pa i onaj održan lani u Svibnju u Zagrebu (osvrt na taj koncert možete naći ovdje!), a na njima su izvedene kompozicije s albuma „The Dark Side of the Moon“, „The Wall“, „Animals“, „Wish You Were Here“, te njegovog posljednjeg solo albuma, „Is This The Life We Really Want?“

Cijeli je koncert koncipiran na temeljima borbe za ljudska prava, pa je tako i sama turneja dobila taj predznak. Waters je potencirao takvu percepciju ubacujući impresivne dokumentarne kadrove u dijelove pjesama, kad je dolazilo do kompletne simbioze medija i njihove multimedijalne kohabitacije. Stari lisac zna kako dignuti osjećaje i tenzije lansirati u stratosferu ljudskog poimanja doživljaja.
Ništa lošeg u tome, dapače!

U toj interakciji različitih medija je sastavljen i film koji nosi isti naslov kao i turneja, i da, može se promatrati kao jedan koncert koji u biti determinira cijelu turneju.


Roger Waters – “Dogs” – Live 2018 (Us & Them Tour)

Bivajući svjedokom koncerta u Zagrebu i filmske projekcije, ipak se nameću neke činjenice. Bez ulaženja u minuciozne detalje, ipak se mora konstatirati da je filmska montaža nekim kompozicijama dala, ali nekima ipak oduzela snagu ekspresije. Za razliku od koncerta kad je sve tu pred vama, a vi „kupite“ ono što možete ili znate, u filmu je sve servirano na pladnju. Senzacija nabrijanog zvuka, efektne montaže i dakako nevjerojatnih kompozicija mora dati rezultat, iako ponavljam, u nekim slučajevima, s polovičnim rezultatom.
No, ukupan dojam po završetku filma je dakako onaj s pozitivnim predznakom i to debelim.

Film je dobio neku vrst ekstenzije, u biti kratki prilog o tome kako su tekli trenuci pred početak koncerta.


Roger Waters – “Pigs (Three Different Ones)”

Sve u svemu, za ljubitelje muzike i Pink Floyda/Roger Watersa, iznimna večer. S ovom se konstatacijom očito ne slaže ogroman dio Splićana, jer dvorana je bila poluprazna ili ako ćemo biti optimisti, a nema razloga, polupuna. Umjesto da se na grad ovih gabarita tražila karta više, jer film se prikazuje samo jednom i ponovo još samo 06. Lipnja, na sam početak predstave u kinu je bilo dvadesetak, maksimalno, trideset ljudi. Kraj je dočekalo nešto više (valjda su mislili da će predstava kao i sve u Splitu početi s uru, dvi kašnjenja!) i to je ono što najviše razočarava.
No ovo je neka druga tema.

I za kraj, jer i pored pozitivnog utiska kojeg film ostavlja, moram podcrtati, ne kvalitetu zvuka, jer ona je bila superiorna, već jačinu. Za trajanja sekvenci u kojima se „vrtila“ matrica zvuk je bio moćan, jak, primjeren vrsti predstave koju gledamo. No u trenutku kad je film krenuo s događajima na pozornici, odnosno reprodukcijom snimke s koncerta, bio je blag i neadekvatan. Bez namjere da vrijeđam, ali ovo nije bila Celine Dion, već Roger Waters, jebi ga.


Roger Waters Us + Them / promo!

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci