Platina, platina!

Ako laže koza, ne laže rog!

Brojke su neumoljive!
Ako igdje ima muljanja, a to nije nepoznata kategorija u show businessu, pogotovo u sredinama gdje vladaju klanovi, kad su brojke u pitanju, nema. Bar kod renomiranih kompanija koje svoje poslovanje i uspješnost temelje na povjerenju i vjeri klijenta u istinitost informiranja. (koja li gorda rečenica, ..)

Jedna od njih je i američka državna agencija RIAA, koja između ostalog vodi brigu o certificiranju albuma. Certificiranje je dakako, Platinasto, Zlatno, …

U anketama i prezentiranju njihovih rezultata (čitaj, u nedostatku friških vijesti!) najinteresantniji su oni najveći, Platinasti. Stoga je RIAA nedavno izdala osvježenu top listu albuma, koji su na američkom kontinentu pokupili najviše certifikata.

Svojevremeno je neosporni vladar liste bio album the Eaglesa, “Their Greatest Hits 1971-1975”, ali je “Thriller“ Michael Jacksona preuzeo primat i pri tom probio još jednu granicu. Postao je prvi album u povijesti koji je probio brojku 30, kad su platinasti certifikati u pitanju.

Iako je “Dark Side Of The Moon” probijao mnoge rekorde, a pogotovo što se tiče boravka na top listama, ipak ga nema među prvih šesnaest. No, ovo je neka druga priča i traži posebnu analizu koja je veoma interesantna. O tom drugom prilikom.

Dakle, “Thriller” je pored probijanja magične granice 30, oborio još par rekorda do današnjeg dana. Bio je prvi album koji je boravio na prvom mjestu Billboarda punih 37 tjedana. Samo je jedan album daleko ispred njega, muzika iz filma “West Side Story”, s 54 tjedna na prvom mjestu.

Isto tako, “Thriller” je prvi album u povijesti koji je proveo svaku od 80 tjedana od svog izlaska među prvih 10 albuma. Za vrijeme svog boravka na top listi Billboarda, nakon 112 tjedana je bio prvi album ikada, koji je certificiran 20 puta Platinastom tiražom. To se dogodilo u Listopadu 1984. godine.

FYI – ako je album certificiran Platinastom tiražom, to po RIAA standardima znači i da je prodan u 1 000 000 kopija samo u Americi!

Izvor: RIAA,


RIAA – Top Lista Platinastih izdanja

16.  Metallica – Metallica (16x)

16. Hotel California – The Eagles (16x)


16. Greatest Hits – Elton John (16x)


16. Physical Graffiti – Led Zeppelin (16x)


16. Jagged Little Pill – Alanis Morssette (16x)


16. Cracked Rear View – Hootie & the Blowfish (16x)


12. No Fences – Garth Brooks (17x)


12. The Bodyguard – Whitney Houston (17x)


12. Boston – Boston (17x)


12. The Beatles 1967-1970 – The Beatles (17x)


11. Appetite For Destruction – Guns N’ Roses (18x)


10. The Beatles (White Album) – The Beatles (19x)


08. Rumours – Fleetwood Mac (20x)


08. Come on Over – Shania Twain (20x)


07. Double Live – Garth Brooks (21x)


06. Back in Black – AC/DC (22x)


03. Greatest Hits Volume I & Volume II – Billy Joel (23x)


03. Led Zeppelin IV – Led Zeppelin (23x)


03. The Wall – Pink Floyd (23x)


02. Their Greatest Hits, 1971-1975 – Eagles (29x)


01. Thriller – Michael Jackson (30x platinum)

Izvor: RIAA

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *