Vinil prestigao CD!

I ne samo to!

Ono čemu su se svi ljubitelji vinila i analognih snimaka potajno nadali, a u proteklim je desetljećima izgledalo kao „misaona imenica“ ili nedostižni san, polako, ali sigurno postaje java.

Amerika je uvijek bila ogledalo nekog trenda u muzici, a kako tamo vladaju zakoni velikih brojki, neminovno je da se uz kozmetičke korekcije to reflektira i na ostatak svijeta. Kako za taj ostatak svijeta (trenutno) ipak nema nekih pouzdanih informacija, izvješća RIAA-e su ne samo pouzdana i stvarna, već komotno mogu predstavljati referencu primjene na druge zemlje.

Dakle, davne 1988. godine se dogodilo to što su svi tada priželjkivali, CD je u prodaji nadmašio vinil. U ovom slučaju, a i u današnjem, govorimo o ukupnoj sumi koju su utržili nosači zvuka, ne o broju prodanih primjerka, iako ćemo vjerojatno uskoro i o tome. Te je 1988. godine vinil počeo nepovratno tonuti, da bi par godina nakon toga potonuo i u devedesetima ga skoro nije ni bilo. (osim u malim enklavama ljubitelja zvuka, ali i trendsettera kojima je to bio artefakt za pokazivanje i isticanje posebnosti, poglavito radi vrtoglavo skupe opreme!).

Novo je stoljeće vinil dočekao u optimističnom tonu, jer je prodaja počela stabilno rasti, cijene opreme padati i sve je izgledalo da će se bar u neku ruku vinil vratiti. Ali sudbina je htjela, ne u neku ruku, već definitivno, jer vinil je počeo zauzimati svoje pozicije i u drugoj dekadi novog stoljeća se pozicionirao kao veliki igrač u diskografskoj industriji. Više nije bilo ozbiljnijeg izdanja, a da nije bilo popraćeno i vinilnom verzijom.

Stižemo do „danas“, kad je RIAA objavila posljednje rezultate prodaje nosača zvuka u Americi.

Guess what!?
Vinil je po prvi put od 1986. godine financijski nadvisio prodaju CD-a i trend se ne stišava. Za sada se radi o ukupnoj prodaji, sljedeći cilj je i fizički broj nosača zvuka, (omjeri su u korist vinila, za 100%-ni rast prodaje vinila, CD bilježi 300%-ni pad!), što bi u konačnici značilo da se vinil nije vratio, nije u ofenzivi, već je tu, među nama, kao da nikada nije otišao.

Guess what!?
Vinil je po prvi put od 1988. godine financijski nadvisio prodaju CD-a i trend se ne stišava. Za sada se radi o ukupnoj prodaji, sljedeći cilj je i fizički broj nosača zvuka, (omjeri su u korist vinila, za 100%-ni rast prodaje vinila, CD bilježi 300%-ni pad!), što bi u konačnici značilo da se vinil nije vratio, nije u ofenzivi, već je tu, među nama, kao da nikada nije otišao.

A kod mnogih, uključujući i pisaca ovih redaka, i nije !

PS – u 2018. godini u Americi the Beatles su prodali preko 300,000 kopija vinila svojih albuma, Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix i Queen, svaki od njih je prodao više od 100,000 kopija vinila.

Izvor: RIAA

Povezani članci