The Hollies – “The Hollies”

Rujan – 1965.

Engleski sastav The Hollies izdaje treći album, koji nosi naziv po imenu grupe.

Prva dva albuma su ustoličila sastav u veliku pop senzaciju, koja jednostavno nije mogla omanuti na top listama. Istinu za volju, znajući i kasniji tijek njihove karijere, čovjeku katkad nije jasno odakle su crpili svu tu inspiraciju. Znam, bili su tu i Beatlesi i ostali, no za razliku od njih, The Hollies su nakon nagle mega popularnosti naglo pali u zaborav.

I to je pomalo čudno, jer njihove pjesme se emitiraju na radijima diljem svijeta dan danas, tako da u biti, skoro nitko tko ih sluša, ne zna njihovo porijeklo. O obradama da i ne govorim.

I to sve skupa  podcrtava činjenica da je Graham Nash, nakon napuštanja matične grupe pristupio mega super grupi Crosby, Stills, Nesh, kojoj se kasnije pridružuje Neil Young.

Po tko zna koji put, povijest baš i nije poštena, no, što mu je to mu je.

Vratimo se albumu.
Album je originalno snimljen u mono verziji i tek se kasnije „remasterira“ u stereo. Da bi se koliko toliko ublažile posljedice pretvaranja u stereo i kasnije u digitalni oblik, prilikom izdavanja na CD, matičina kuća na isti nosač zvuka stavlja obje verzije.


The Hollies – “The Air That I Breathe”

Album se penje na #8 mjesto UK liste, no njegova pozicija ne ukazuje i na njegov značaj u opusu grupe. Jer, album biva izdan krajem te 1965. godine i u Americi, koja nakon prethodna dva doslovno pada na koljena.

Hitodnost kompozicija je bila toliko zarazna da su sve odreda bile emitirane na radijima diljem Amerike kao zasebni hitovi. Teško je u par crtica opisati o čemu se u stvari radilo, no ako kažem da je grupa šezdesetih godina na top listama provela ukupno 231 tjedan i time postala deveta u povijesti  po trajanju boravka. To je ostvarila s 30 singlica koje su imali iznad Top 10.

I jedna interesantna činjenica. Pored odlaska Graham Nesha, suosnivača i jednog od glavnih kompozitora grupe, The Hollies se službeno nikada nisu raspali. Dekadama nakon planetarnog uspjeha nastavljaju sa koncertima i albumima, koji dakako nisu imali onu težinu kao prethodnici, no još uvijek su bili i te kako slušljivi.

Drugi suosnivač i kompozitor u grupi, Allan Clarke je bio aktivan sve do kraja devedesetih i od tada je u rockerskoj mirovinu.

Ukratko, nezaboravni sastav za sve one koji ih poznaju, velika nepoznanica za one koji ih ne poznaju i dakako, enigma za sve koji znaju njihove hitove, a nemaju pojma tko stoji iza njih.


The Hollies – “The Hollies” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *