“Theory of Obscurity: a film about The Residents”

Pola stoljeća Opskurne teorije!

The Residents!
Najveća muzička enigma stoljeća.

Nakon pola stoljeća na sceni, anonimni kao i prvi dan od kako su se pojavili.

Izumitelji, inovatori, eksperimentatori, muzičari, kazališni redatelji, glumci, pantomimičari, režiseri, kompozitori, i nabrajalica ide dalje i dalje i dalje ..ili jednom riječju, The Residentsare beyond pop culture!

Jedinstveni u svojoj pojavi i još osebujniji u muzičko/tekstualno/performans izričaju, pola stoljeća vladaju scenom zauzimajući ogroman prostor, koji bi slobodno mogao pripasti desetku grupa slične fragmentirane orijentacije.

Na trenutke se čovjek zapita, otkuda sve to dolazi, koliko ti ljudi imaju sati u jednom danu, koliko dana u godini?

Samo osmišljavanje koncepta treba vremena, njegova realizacija, finalizacija i na kraju prezentacija, pa to su godine rada.

ResidentssssSkrivajući se iza maski, od kojih je najpoznatija, jabučica oka, šalju poruku svima oko sebe o beznačajnosti izvođača i potrebe fokusiranja na djelo. Time izlažu bespoštednoj kritici moderne zvijezde, kojima je pojava sve, muzika sporedna.

Shodno teoriji opskurnosti, izbjegavaju svjetla pozornice, zadiranje u privatnost i naposljetku, time prisiljavaju auditorij da se fokusira na njihovu umjetnost.

O the Residentsima bi se moglo pisati danima i samo zagrepsti po površini. Ipak, na ovom mjestu jednostavno moram napomenuti par impresivnih činjenica.

The Residents su bili prvi koji su lansirali CD-Rom, snimali su prve video spotove, u vrijeme kad je 8 mm kamera bila vrhunac tehnološkog napretka.

Tijekom cijele karijere prodiru u neistražena područja muzičke umjetnosti i time su otvorili prolaz za nebrojeno grupa i pravaca.

(avangarda u punom sjaju… ironija… komedija apsurda… sarkazam muzičkog nihilizma..)

I na kraju ovog pasusa, mimo svega nabrojenoga, ostaje njihova muzika. A ona je vanvremenska. U svom opusu imaju remek djela moderne muzike.

S druge strane, njihovi nastupi su doživljaj za sebe. Svaki je precizno i pažljivo isplaniran i vrhunski izveden. (U to sam se osobno uvjerio za koncerta u Močvari!)

Napraviti klasični film s klasičnom fabulom o grupi the Residents je nemoguće. Opisati najkompleksniju avangardnu grupu svih vremena ovozemaljskim rječnikom, je čista utopija!
I to mora biti jasno svakom tko počinje gledati ovaj film.

Režiser je krenuo jedinim putem kojim je mogao. Pokušao je iz najbližih suradnika grupe i njihovih uposlenika saznati nešto o ovoj grupi.

Dakako, od samog početa, nitko ne gaji iluzije da će se u tijeku filma otkriti identitet članova grupe, tako da smo naslonjeni na izjave sugovornika koje su, iako limitirane u detaljima o samoj grupi, ipak interesantne.


Theory of Obscurity: a film about The Residents / Trailer

Cijelim se filmom provlači “theory of obscurity“, koja jednoznačno kaže da je umjetnik slobodan samo onda kad je u potpunosti oslobođen svih uzdi, nadzora, pažnje…ukratko, kad padne u opskurnu anonimnost. Ta teorija je u biti misao vodilja cijelog života grupe.
Na nju se naslanja još jedna teorija, koja se nameće kao lokomotiva kreativnog procesa ove grupe. Nalazi se u logici shvaćanja i poanta je da “nema smisla razumjeti sve, jer se time gubi izazov i tom slučaju se neće napravit ništa!

Od prvih dana od kako su izdali parodiju albumu The Beatlesa, “Meet The Residents”, pa sve do  projekata “Shadowland”, “The Ghost of Hope” i “Intruders”,  the Residents rade jedno.
Eksperiment sa zvukom i slikom.
Eksperiment sa medijima.
Eksperiment sa svime što čini multimedijalni projekt živim na pozornici.
I u tome su jedinstvena pojava na muzičkom nebu.


Theory of Obscurity: A Film About The Residents (2016) – Cultural Observers Scene (7/8) | Movieclips

U filmu se kroz razgovor sa suradnicima i uposlenicima matične firme “Cryptic Corporation” saznaju detalji iz pojedinih faza rada, interesantni detalji kojih ima, doslovno na tone.

Nažalost u filmu ima veoma malo starijih snimaka. Prevladavaju kasnije snimke i rani video spotovi, no to ne umanjuje impresiju koju ostavlja film ove tematike.

Iako se na počecima o tome moglo samo sanjati, do prije neku godinu priželjkivati, nedavno je grupa svoj muzički opus, kostime, rekvizite i filmove spakovala kao “The Residents’ Ultimate Box Set” i uručila ga američkom „Museum of Modern Art“, koji su od njega napravili stalnu izložbu. I da sve bude u stilu pobrinuli su se sami Residentsi, uvjetovavši da eksponati budu izloženi u frižideru!

Svojim djelovanjem i samim postojanjem the Residents su stvorili kult. Rođen još u prošlom stoljeću, živi do današnjih dana. Interesantno je vidjeti da posljednjih godina, pored sijedih glava u gledalištu često možemo vidjeti mlade ljude, koji na koncert dolaze sa podlogom, razumjevanijem onoga što trebaju vidjeti/čuti. ResidentsLogo

To daje uvjet da grupa the Residents premosti biološki limit i aktivno nadživi svoje originalne tvorce. Drugim riječima, the Residents može biti bilo tko pod maskom!

Film vrvi od detalja, te nema smisla ovom prilikom ulaziti dublje u to, jednostavno ga treba pogledati.

Režiser je izvukao maksimum od onoga što mu je bilo dostupno. Uostalom, ako ovaj film gledamo kao predstavljanje grupe širem auditoriju, onda je u potpunosti ispunio svoju svrhu.

A ostalo je na slušateljima, koji se neće uspaničiti kad ugledaju tone muzičkog materijala od kojih svaki gram zaslužuje pažnju i pažljivo slušanje.

Do slušanja!!


Theory Of Obscurity: A Film About The Residents

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci