Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.

Starway to …

Svaki uspon prema tvrđavi sv. Mihovila počinje prvim korakom, ili bolje rečeno, prvom skalinom. A ima ih, … ko li ih je sve napravio!?!

Kao na ni jednom pohodu na koncerte, prilikom odlaska u Šibenik, uspon prema pozornici se računa kao dio folklora, ali i „time frame“ na kojeg se mora računati kad se planira odlazak na koncert.

Nije bilo nikakvih razloga da ni ovaj put ne bude tako, Zoran Predin je najavio odgođeni koncert u najljepšoj otvorenoj pozornici u nas.

Pohod je počeo od rive, jer, tribalo je napravit mali đir. Ne zagovaram uvođenje planinarskog ispita za uspon, ali da budu bar neke štacije kao međustanice prema tvrđavi, da se umorni optimisti osvježe i krenu dalje u nove stepeničaste pobjede. I kad se stigne gori, mala plaketa, kao uspomena na avanturu 🙂 .

Koncert je počeo s malim zakašnjenjem, kažu tehničke prirode. Organizacija muzičkih događanja u ovoj tvrđavi je uvijek bila na visini i ovo je prvi put od kako odlazim tamo na koncerte da im se ispriječio taj problem. No, nije imao nikakvog uticaja na atmosferu koja je vladala već na samom ulazu, a pogotovo ne na koncert koji se odvijao u nekih sat i po, pa i više od toga.

„Zoran pjeva Arsena“ je naziv koncerta i istoimenog albuma kojeg je Predin izdao u čast Arsena Dedića.

Za tu priliku je okupio grupu glazbenika, skoro pa jazz orijentacije i udahnuo klasicima Arsenovog opusa neki novi život, drugačiji, na trenutke lepršaviji.
Arsen je bio šansonjer i njegove su izvedbe bile krte, melodijski škrte. Predin je svojom gipsy swing obradom te melodije donekle razvio, iako ruku na srce, da bi ih se u potpunosti doživjelo u „obliku za široke mase“ potrebna je pop obrada. (najbolji je primjer pjesma “Ako priđeš bliže (Zagrli me)”, koji je u aranžmanu K. Kovaća i izvedbi Zdravka Čolića doživjela nezapamćeni uspjeh na našim prostorima)

Na drugi pak stranu, gipsy swing orijentacija, kako je naziva Predin, nam je donijela nova ruha u koja su se oblačile kompozicije znane iz skoro „a cappella“ originala. Ukratko, ako je mislio odati poštovanje i ukazati kako još mogu izgledati i zvučati standardi Arsena Dedića, onda je u tome u potpunosti uspio.

Iako je tijekom koncerta izveo svoje dvije pjesme, stilski savršeno uklopljene u koncept koncerta, pa i obrade drugih umjetnika, (na bisu i Olivera), sve su izvedbe bile savršeno nivelirane kako u dinamici, tako i samom umjetničkom dojmu. Tomu je pridonio nesvakidašnje dobar prateći bend (ako ga mogu nazvati prateći!, jer..), kojem je Predin ostavio “zraka” i ovi duboko udahnuli i izdahnuli s Djangom i temom iz filma „Chocolat“.

Sublimiraju opći utisak na koncert ipak se kroz misli provlači nit koja kaže da u biti ovo i nije bio klasičan koncert. Komornost, posvećenost, pa i ozračje upućuje na predstavu, ne toliko multimedijalnu, koliko esencijalno u načinu prezentacije.
Ne bih taj pojam miješao s dinamikom, jer sam je koncert bio veoma bogat tempom. U nebrojeno prilika je publika, koja je dobrano napunila sva sjedeća mjesta, sudjelovala u izvedbi, pa čak i sama vodila, dok je Predin samo dirigirao.

Bio je i jedan moment kad je „podlo“ navukao publiku da zapjeva „Bandiera Rossa … „. („to ste vi rekli, nisam ja! 🙂 ). Bio je to najsimpatičniji trenutak koncerta, popraćen obostranim smjehom.

Kad se govori o nekoj kulminaciji ili peaku, teško je izdvojiti pjesmu ili dio koncerta baš radi niveliranosti izvedbe pjesama, od kojih je svaka zračila svojim senzibilitetom i porukom autora, (koji vjerojatno sada na nebu kad mu netko zazvoni na vrata, zaviče , „ko je!“ i ne otvori vrata.)

Bio je to Arsen kakvog svi znamo, ali u jednom novom ruhu. Osobno ne poznam nikoga kome ovaj način čuvanja uspomene na velikana nije drag ili u najmanju ruku dovoljno dobar da mu podari pljesak.

Arsen Dedić je bio jedan od najvećih. Kad se neke pjesme počnu proglašavati kao narodne, a iza njih stoji živo biće koje ju je napisalo, onda je aura velikana neupitna i protokom vremena može samo rasti.

Toga je svjestan i Predin i na veoma osoban način pridonosi tom statusu.

Povezani članci