XI Pirovac Blues Festival – Pirovac, Trg Rudina / 19. Kolovoza-2019.

I. dan!

Pirovac je i ove godine mjesto događanja „najvećeg malog blues festivala“ u nas. Jedanaesti put će pred publiku izaći blues snage koje će pokušati animirati publiku pred pozornicom.

Nema tome davno da je blues bio potpuno marginaliziran i predviđana mu je prašnjava budućnost na ladicama arhiva, no, još jednom se pokazao kao žilava forma koja svaki put kad dotakne dno, pronađe načina i neke nove forme da se ponovo uzdigne.
Trenutno smo svjedoci velikom povratku bluesa na svjetskoj sceni, u različitim formama, od one arhaične do forme u potpunosti prilagođene trenutku i vremenu današnjice.

Stoga i ne ćudi da je posjeta iznenadila i same organizatore, koji su bili vidno zadovoljni kako se večer odvijala. A ona se odvijala po predviđenom scenariju, koji ma koliko puta bio ispričan, uvijek nekako djeluje nov i svjež. (ili mi to starimo, jedno jest! 🙂 )

Zamišljeno je da ove godine festival traje tri dana, i za to vrijeme će na pozornici prodefilirati šest grupa, što cover, što autorskih. Prva je večer pripala veteranima blues scene u nas, sastavu In Roots, a nakon njih su nastupili gosti iz Beograda, Blues Mašina.

In Roots

In Roots su stari poznanici MLP-U portala, tako da o njihovoj muzici i svirci ne bih lamentirao, samo bih se ponavljao, no ipak, treba poentirati na nekim činjenicama, jer njihov raison d’etre je i te kako opravdan danas, pogotovo u svjetlu revitalizacije bluesa kao forme.

In Roots su napravili ono što nitko nije na našim prostorima, bar koliko ja znam, napravili su spoj arhaičnog, pretpotopnog Mississippi (delta) bluesa i današnje verzije njegove agresivne urbane varijante. Preskačući cijele faze postojanja i razvoja bluesa i njegovih derivata In Roots jednim krakom dodiruje vrijeme kad se „pjevalo u limenku“, a s drugim izričaj obogaćuje rifom kojeg poznaje samo moderna muzika. Kad se tome pridoda i formacija u kojoj rade, cigar box gitara, usna harmonika, „gratakaža“ i bubnjevi, dakako uz vokal, dobivamo muziku koja se može slušati i slušati, i kad je sve gotovo, nakon par dana ponovo otići na njihov koncert i guštati kao da je prvi put.

Ne želim ovime nikome podilaziti niti davati kredite koji nemaju osnove, ali In Roots je svjetski bend koji svoj status dokazuje svakim nastupom i kvalitetom koju isporučuje. Kad je nešto dobro, dobro je, ma koliko se šutjelo o tome!

Jedina primjedba s moje strane nakon što sam ih toliko puta gledao, premalo autorskog materijala. Svi su odreda talenti i jednostavno je šteta da se taj dar ne kanalizira kroz kreaciju!

Blues Mašina

Nakon desetak minuta pauze na pozornicu su izašli gosti iz Beograda, Blues Mašina. Nas starije na sam spomen imena je pukla asocijacija na Rok Mašinu, bend iz Beograda koji je postojao u sedamdesetima i imao lijep opus i uspjeh na našim prostorima. Asocijacija se pokazala kao točna, što je i rečeno u malom pozdravnom govoru.

Blues Mašina su interesantan bend. Većinom cover, ali i autorski. Teško je govoriti o autorskom dijelu nakon prvog slušanja i samo nekolicine pjesama, te bih ovaj dio ostavio za neku drugu priliku. No o obradama se „da razgovarati“. Iako su im na repertoaru bile „agresivne“ kompozicije, od Hendrixa, ZZ Topa, Allman Brothers Banda, … , Blues Mašina je uspjela u njima formirati svoj svijet koji čak i izmijenjenu/ubrzanu ritmiku prezentira u „smooth“ izdanju (op. Lovre). Trio na pozornici funkcionira besprijekorno i moram naglasiti, (produkcijski) pomalo neuobičajeno. Ritam sekcija „tuče kao jedan“, ali bez agresivnosti ili naglašavanja rifova, ritma, … , već s finom dozom mekoće u koju se plete gitara. Les Paul je svojim nježnim zvukom i pomalo povučenom ulogom u velikom djelu koncerta samo podcrtao „nježnu“ komponentu izvedbe. Da se razumijemo, ta nježna komponenta je u esenci, ali ne i u svirci, jer su dobro, dobro prašili.

Impresivna je bila obrada „Whipping Post“, the Allman Brothers Benda. Kao prvo, trebalo je hrabrosti uzeti kompoziciju koja je planetarno poznata baš po pečatu kojeg su joj dali Dualne Allman i Dickey Betts. No Blues Mašina je bez kompleksa ubrzala ritam, izvukla esencijalni dio utrobe i oko nje izgradila svoju verziju ove velike kompozicije.
Možda se nekom nije svidjelo, pogotovo ako je očekivao bar dio solaže velikana, Duanea i Dickeyja, što je u biti zamka u koju bend nije upao. Zamka zato jer ne postoji na zemaljskoj kugli nitko tko bi se mogao i blizu staviti uz bok ovom legendarnom duu. Umjesto toga, Blues Mašina je isporučila kondenziranu i donekle modificiranu verziju u svom pakovanju. Meni se svidjelo, a sudeći po reakcijama okupljenih, nisam bio sam.

Hendrix je na drugu stranu bio poprilično vjerno predstavljen, ali s istim odmakom od originala, te mi se u tim trenucima sama nametnula misao, kao i na koncertu Foxy Head (koji nastupaju večeras na festivalu!). Misao koja je lutala oko pojma budućnosti prezentacije muzike prošlog stoljeća i vjerojatno će pristup kojeg imaju ova dva benda u budućnosti biti prevladavajući u ovom segmentu. (dakako uz prežvakane copy/paste verzije).

Koncertom Blues Mašine je završila prva večer „najvećeg malog blues festivala“ u nas. Nažalost, MLP-U portal neće biti prisutan na drugoj i trećoj večeri.

Kad neki festival, neovisno o orijentaciji, ispred svog imena ima brojku 11, onda je to znak dugovječnosti, ali i kvalitete. Kad se pak radi o festivalima blues orijentacije, iako ih danas u nas ima poprilično, veoma se teško oduprijeti dojmu da počiva na ljubavi i volji nekolicine entuzijasta. Stoga je svaka nova brojka ispred imena sama po sebi ogroman uspjeh.

U tu kategoriju bi se nekako mogao smjestiti blues festival u Pirovcu. Iako potpomognut od strane lokalnih vlasti, festival operativno počiva samo na nekolicini entuzijasta kojima treba dati kredite za angažman.

I za kraj, najava.

Na samom početku Lovre je najavio sljedeći blues festival koji će biti održan na velikoj pozornici na glavnom trgu, najavio je da će trajati dva dana i da će na njemu nastupiti neka velika imena blues scene.

Ne sumnjam da će svi napori biti usmjereni u ostvarivanje te ideje i obećanje, a s naše strane možemo samo poželjeti uspjeh uz, vidimo se na glavnom trgu sljedeće godine!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *