Kralj je mrtav!

Kolovoz – 1977.

Tog Kolovoza davne 1977. godine Amerika je zavijena u crno.

Umro je Kralj!

Masovna histerija je zavladala kontinentom, a mnogi ne vjerujući da je to uopće moguće, odbijaju vjerovati u njegovu smrt. Pa čak i do današnjih dana.

No, stvarnost je okrutna. Nakon što mu je dijagnosticiran dijabetes i  gastritis, Elvis Presley ne posustaje s prekomjernom uporabom sredstava za smirenje, pa i droga. Organizam mu je bio pri fizičkom kraju, kad su mu liječnici nakon srčanog udara, kojeg je doživio u Travnju, savjetovali da promjeni način života.

No Kralju nitko mogao ništa reći, on je znao svoj put, samo je pitanje, da li je uopće bio svjestan?


Elvis Presley – “Jailhouse Rock”

Na to pitanje nikada nećemo znati odgovor, pogotovo u kontekstu činjenice, da su mu u to vrijeme ugovoreni nastupi u Las Vegasu katkad trajali manje od dvije minute. Sve to ukazuje na ukupno stanje duha ovog velikana, koji je plovio prema svom kraju brzinom munje.

I osvanuo je 16. Kolovoza, kad se to jutro jednostavno nije probudio. San se pretvorio u komu, iz koje su ga liječnici bezuspješno pokušavali probuditi. Nakon nekog vremena, mogli su utvrditi samo jedno –

Kralj je mrtav!

No, ruku na srce, za rock’n’roll, Kralj je već odavno bio mrtav, jer ono što je radio posljednjih godina, pa čak i dekade, nije više imalo veze s rock’n’rollom.


Elvis Presley – “Hound dog” 

Mimo toga, ovom se čovjeku jednostavno moraju dati krediti, jer je od svoje prve ploče koju je snimio u vlastitom aranžmanu kao vozač kamiona, do svoje smrti, prodao više od 600 milijuna ploča i proveo na top listama 996 tjedana.

I nakon smrti Elvis je nastavio zarađivati, svrstavajući se svake godine na sam vrh umjetnika po zaradi. Dakako, zaklada koja je u vlasništvu obitelji debelo profitira od toga.

I za kraj, za sve one koji Elvisa pamte iz srcedrapateljskih filmova, žute štampe i Las Vegas imagea. Zaboravite na to, pravi Elvis je sa gitarom u ruci, s bendom iza sebe i izvodi čistokrvni rock’n’roll, kakav nitko prije njega nije izvodio, a rijetko tko i nakon njega. Stoga, neke stvari treba postaviti na svoje mjesto i pri tom ću parafrazirati povijesnu francusku izreku,

„Kralju je mjesto na prijestolju!“


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci