Cécile Corbel – “Enfant du Vent”

Dijete vjetra

Tijekom afere Cottingley Fairies, Sir Arthur Conan Doyle postao je zagovornik niza fotografija koje prikazuju stvorenja iz zemlje bajki.

Sve su bile lažne. Danas, da je živ, samo bi morao ukazati na Cécile Corbel, i svi bi se složili s njim – ova vila jest legenda, ali živa, stvarna legenda.

Crvenokosa vila, dobrodušna čarobnica koja prkosi vremenu, kao iz priča iz Broceliande, potpuno u dodiru s vječnim vibracijama, moćnom kulturom i karizmatskom osobnošću, Cécile Corbel pripada novoj generaciji europskih folklornih umjetnika koji su preuzeli drevne korijene i ponovno ih preoblikovali za publiku 21. stoljeća, crpeći inspiraciju iz bretonske tradicije, keltskih legendi i magijskih priča.

Jedna je od najsjajnijih veleposlanika bretonske glazbe, osvježavajuća i poetična, daleko od zakona marketinga.

Bretanja (Bretonija ili Mala Britanija), keltska regija na sjeverozapadu Francuske, za koju kažu da vrijeme teče, ali nikada ne prolazi, zemlja je njenih korijena u kojoj je začeta i odrasla.

Kao dijete putovala je tom zemljom sa svojim roditeljima koji su bili lutkari, pa je više ili manje odrastala s legendama svoje mitske domovine, da bi, slično kao i oni, postala nomad i trubadur, krotitelj žica keltske harfe koju je otkrila u dobi od petnaest godina.


Cécile Corbel – “Trois bateaux”

Danas živi na kraju južne Finistère, gdje granitne litice graniče s Atlantikom, te poput ‘Les Margots la fée’ luta obalnom stazom, kroz paprati i stabla skrivena u usjecima krajolika, te promatra zaljev Douarnenez na dnu kojega nastoji ugledati zidove grada Ys, grada princeze Dahut kojeg je progutalo more, čija potopljena zvona još uvijek odjekuju u mašti, te žudeći za mitovima, legendama i bajkama, u potrazi za nadahnućem, za milostima jesenskih jutara, za pjesmom morskih ptica i zvucima močvara koji trepere na vjetru.

Prateći stazu prestižnih glazbenika poput Alan Stivell-a i Gabriel Yacoub-a, pjesme na ovom novom albumu slijede njene korake, od divlje obale Finistère, preko keltskih zemalja, upoznajući Irsku, Škotsku, pa sve do Japana, nevjerojatne zemlje s kojom ima tako jake veze, te slušajući dječje glasove koji dolaze iz sna, uz pratnju prekrasnih žena – japansku pjevačicu Misaki Iwasa i Natasha-u St Pier iz Quebec-a.


Cécile Corbel – “Vent frais”

“Pričajući priče, na pozornici i u mojim pjesmama, i svirajući za vas putujuće melodije, koje održavaju u meni ‘malu magičnu iskru’, onu koja je dragocjena, koja povezuje svakog od nas uz djetinjstvo i radost. Ovaj album je plod mnogih godina provedenih na cestama s mojom harfom. Na pozornici ili u studiju, bretonske legende, irske vile, škotske magle, sve su to bile moje suputnice i bezgraničan izvor inspiracije.” kaže Cécile, istinska čuvarica pučke tradicije.

Njezin život se otkriva kroz glazbu i tekstove koje je napisala za ovaj album, uz njezino pjevanje, bistro, krhko, ali samouvjereno, poput sirene koja nas nosi na neočekivane obale, te uz njezinu jedinstvenu tehniku sviranja harfe i izvedbu prateće postave koja spaja klasične i narodne instrumente s modernim elektronskim dodacima, otkrivajući svijet koji obuhvaća drevne pjesme, izvorne skladbe, keltske i mediteranske melodije.

Pjesme poput bajki koje nastanjuju vještice, vile, pobijeđeni ratnici i pobjedničke ljubavi, prizivajući keltske legende koje su od djetinjstva potresale njenu maštu, odvodeći slušatelja na putovanje izvan vremena.

Sve povijesti koje žive u našim srcima napučene su arhetipovima iz mitoloških naracija, i ja vjerujem da je to dodatna privlačnost Cécile Corbel i razlog vječnosti njene glazbe.


Cécile Corbel – “Entendez-Vous”

Molitva, obožavanje, ljubav, bol, trijumf i veličanstvenost, sve emocijama nabijeni konstrukti ljudskog uma, uhvaćeni su kao apstraktne slike i utisnuti u žive i nežive krajolike, stvarne i nestvarne vizije.

One su moćne slike ljudske fantazije, transformirane u sjajne svjetlucave prikaze podsvjesnog uma, izgrađujući kulturu snova.
Glazba je magija: to ima moderan prizvuk, jer kao što često čujemo, njena svrha je čarolija.

Poput oceana, koji ponekad pleše, ili se njiše poput kolijevke, ‘Enfant du Vent’ nosi boje života…

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *