Bruce Springsteen – “Born To Run”

Kolovoz – 1975.

Bruce Springsteen izdaje treći album “Born To Run”. Bio je to prijelomni trenutak u karijeri ovog velikana, jer “Born to Run” je u biti prvi veliki album koji je ustoličio Bruce Springsteena na vrh vrhova muzičkog miljea.

Tom prilikom dobiva nadimak Boss, koji i dan danas puno toga govori.

Pomalo je i čudna priča o ovom albumu, pa i o Bruce Springsteenu u globali. Snimio je dva albuma koji su se prodavali ništa bolje od stotina drugih u to vrijeme, i ničim nisu odavali da će autor za koju godinu drmati svjetskom scenom. No bio je jedan čovjek, Jon Landau, koji je u mladom Bruceu vidio budućnost rocka. I nije pogriješio!

Pregovori s diskografskom kućom uoči snimanja albuma su bili beskonačni, ali ni Bruce, ni Jon, koji je uskočio na mjesto producenta i managera, nisu odustajali. Upornost se isplatila i CBS je pristao na neviđeno osigurati ogromnu sumu novca za snimanje.

Samo podatak da se naslovna kompozicija “Born to Run” snimala šest mjeseci dovoljno govori o studioznosti, ali i ostalim karakternim osobnima samog Brucea.

Album se snimao punih četrnaest mjeseci. Tijekom tog dugog perioda bilo je trenutaka u kojima je sam projekt bio na rubu ponora, jer Brucenije mogao u studiju stvoriti ono što mu je bilo u glavi“. Danima je pokušavao bezuspješno objasniti suradnicima što hoće i kako hoće, i tek kad bi se nekim čudom snimljena sekvenca poklopila s onom koju je nosio u sebi, Bruce je davao zeleno svjetlo za dalje.

Kasnije je sam Bruce izjavio da je želio da album zvuči kao da ga je snimio “Roy Orbison koji pjeva Bob Dylana, u produkciji Phil Spectora“. Pa da, album točno tako i zvuči!


Bruce Springsteen – “Born To Run”

Album po izlasku dobiva snažnu medijsku podršku, a sama diskografska kuća ulaže 250 000 dolara u promociju. Neviđena suma za to vrijeme.

Isplatilo se!

Iako početni uspon na top listama nije u potpunosti indicirao njegov finalni status, album je pokupio zlatnu i platinastu tiražu i zauzeo vrhove top lista diljem svijeta.

No ono što ovaj album čini iznimnim, pored proglašenja jednog od najboljih ikada izdanih, jest značaj u karijeri Bruce Springsteena. De facto, Bruce počinje svoju globalnu karijeru s ovim albumom i sve što se nakon njega dogodilo, jest u neku ruku zasluga ovog albuma. Dakako, u to ne brojim epizodu koja je zaustavila Bruce Springsteena u kreativnom usponu, kad je imao sudski proces radi neslaganja sa managementom i kad mu je par godina bio zabranjen pristup studiju i snimanju.

(Mnogi su pokopali najveću nadu rocka u to vrijeme, jer dvije godine je bio preveliki vremenski razmak, ali Boss se vratio veći nego ikada, s albumom Darkness on the Edge of Town”.)

Ne želim pričati o brojkama, jer album se prodaje dan danas, tako da je svaka navedena u trenutku pisanja postaje stara i neaktualna.

“Born to Run” je veliki album, jedan od najvećih koji je ikada napravljen, a još više na svojoj veličini dobiva kad se zna da je veliki nasljednik, Darkness on the Edge of Town , poslužio kao most prema još (komercijalno ) uspješnijem Born in USA.

No to je već druga priča i dio muzičke povijesti koja je ispisana zlatnim slovima!


Bruce Springsteen – “Born To Run” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci