SARS Music and beer festival – Sinj, Vojarna / 20. Srpnja-2019.

Gospa sinjska izgubila borbu kontra ateista!

Čim je oko 21.30 u prostor oko pozornice ušao kombi novosadskih tablica nastalo je potpuno zamračenje. U cijelom kraju nestalo je struje, samo je mjesec sijao na obzoru, pa smo umisto zvijezda na bini, gledali zvijezde na nebu, neki i po prvi put (jer zašto u protivnom gledati u nebo ako imaš televiziju i internet? ). Kao kolateralna žrtva tog božjeg nauma našao se i sam Thompson u Trilju, ali kako je on ipak bliže svevišnjemu u roku od 10 minuta su njegovi poslanici riješili mu struju uz dužne isprike za nesporazum. A mi u Sinju

Kao i u filmu Blues Brothers iz 1980-te kada su počeli svirati “Gimme Some Lovin” u country klubu, a gazda im odmah isključio struju, crna slutnja se sama nametnula: “Možda sve ovo nije slučajno?”

Teški osjećaji su pritiskali neke prisutne koji su dvojili da li još stignu otići na Gusgus u Splitu, Gustafe u Kaštela, Blues Festival u Splitu, Seasplash u Šibeniku, Rock maraton mladih bendova u Zente, Justin Jonson u Solinu, Sašu Matića u Trogir ili Matu Bulića u Rogoznicu... . Dobro, šalim se, ne znam jeli se iko to dvojio, samo sam se htio osvrnuti kako 20.07 ima više koncerata na obali nego na dočeku nove godine.

Jedino su Teški Osjećaji iz Tisnog bili sretni, jer oni su svoj nastup već odradili. Idealni za zagrijavanje kao rakija pred obrok i vino uz meze Željko Marača i ekipa su uz malobrojne prisutne se zabavljali na bini i prenosili to cijelim sinjskim krajem kao da ih nije brige je li isprid njih 20 ili 2000 ljudi. Za razliku od Vojka noć ranije njima ne može laptop štekat niti će cmizdriti ako nije spektakl. Jer nije “No woman, no cry”, već “nemoj brodom u kraj” . U suprotnosti sa svojim imenom bend ne svira teški bluz ili metal već pokušava dati soundrack Željku koji pati za susidom koja je vrištala da je voajer, dok je on mislio da ga zove frajer. Pjesma na koju sam im se nedavno i pridružio na bini sa usnjakom ide: “Moja baba bere bolje smokve nego ja, penje se po stablima”.

Potpuno nevini, a lako pamtljivi textovi od kojih vas neće zabolit glava razmišljajući koja je poanta, uz vrhunski rokenrol benda, nije ni čudo da Gospi to nije zasmetalo.

Oni su završili oko 21.30 i umalo imali čast biti jedini bend na festivalu,  jer HEP nije uključio struju sve do malo pred 2 ujutro kada je sve već moralo biti gotovo. To nije dovoljno vremena da se pokvari meso u zamrzivaču, ali je da vam se stopli piva i da odete doma raditi dicu. Jedini izbor glazbe u to vrime je bia kazetofon kočije na pedale koja je bila na prostoru festivala. Tribalo se opskrbiti u tom trenu s nekoliko agregata, a prvi su se usrećili na šanku i na hrani.

Tad sam čekajući ćevape doživia oni osjećaj s puta do Sinja, vozim autom 40 na sat iza kamiona i nakon 27 okuka jedva dočekam ravnicu da ga prestignem, a u suprotnoj traci se nađe 5 auta. Eto toliki je bio red da sam odustao od svoje namjere da prekinem mesni post. Iako sam kasnije pao pod iskušenje, jer sve u životu je prolazno, samo glad se vraća.

Oko 11 uri i bina je zablistala, napokon je pobijeđeno zamračenje i došlo je prosvjetljenje. Za opću dobrobit morali su se žrtvovati reperi Dregermajster da bi se na binu popeli Atheist Rap. Ne znam jesu li u međuvremenu postali vjernici, ali znam da sam ja postao njihov vjernik nakon sinoć. Već prvom pismom su dozvali one iz kočije koji su pjevajući njihovu stvar već otpedalirali na cestu pa su se brzinom ministra koji bježi iz vlade vratili nazad. Već na drugu stvar se upalila bengalka, a do kraja svirke sve 3 koju su čuvane za 3 gola u mreži Maltežana prošli utorak na Poljudu, a završili su u krivoj mreži, pa su bengalke uljepšale SARS.

Novosadski punk rockeri koji su na sceni već 30 godina su jedni od rijetkih srpskih bendova iz 90-ih koji su probili onu poznatu cenzuru tih godina, i to samo svojom upornošću i hrabrošću svirajući već 4 godine nakon kraja rata u Osijeku, a onda redovno svugdje po Hrvatskoj. Jer ono što oni pjevaju i sviraju nema granica, nema barikada, jezične ili vjerske barijere. To su sve problemi, brige ili veselje normalnog čovika, a u oklopu čega drugog nego istinskog punk rocka. Dok sam ih, moram priznat tek prvi put u životu sada slušao, lako se nametnuo zaključak da je punk rock najprirodniji oblik izražavanja za sve emocije koje normalan, mlad čovik osjeća u tim vremenima pred, tijekom i post ratne apokalipse. I nije ni čudo da imaju koloniju svojih obožavatelja, pa bez obzira na to što ta medijska cenzura i dalje postoji, gdje postoji želja, tu se i svira, oko 50-ak koncerata godišnje po Balkanu i Europi.
Morali su se prilagoditi okolnostima i svirati kraće na razočaranje publike, ali Edo Maajka je već čekao, upristojen, u plavom sakou koji je nakon par pjesama brzo skinuo.

Započelo je s “No Pasaran” s novog albuma, i “Sve se vraća, sve se plaća”. A treća je isto s novog albuma “Bolje je Bolje” koju za album i spot pjeva u duetu s Yayom iz Jinxa. Pisma odma na prvu legne, a di neće kada ide:

Bolje doktor nego pop i hodža
Bolja mi je ova nego zadnja ploča
Najteže je care biti vođa
Reći jebo meso daj mi kilu voća

Edini tekstovi su iz albuma u album sve ozbiljniji, staloženiji, mudriji, kao da je ostavio iza sebe sva sranja i komplekse, koji ga opet vjerno prate u svakodnevnoj borbi. Pa iako je za festival ponekad minus cijepiti publiku s novim stvarima, ako su ovako dobre, onda je čast prisustvovati kada ih prvi put izvodi.

Šarao je repertoar sa starim pjesmama kao “Mater vam jebem”, “Sve prolazi”, “Jebo vladu”…i počastio nas s tim novim “Ja dolazim i odlazim”, “Izdajničko kolo” i pjesma po kojoj je album dobio ime “Put u plus” moćnog refrena:

Ja padam samo zato da se sjetim da letim
I padat ću koliko treba dok se krila ne sjetim
Nemoj me žaliti care, kad patim il plačem
Ja ću se sjetiti sutra i opet do neba skačem

Nije to tekst iz knjiga samopomoći, niti duhovna sranja samoprozvanih gurua i psihologa, Edo samo govori u prvom licu, obraća se tebi, meni, najviše sebi. S “No sikiriki” pjesmom 2004. je završio osnovnu školu, 2010. s pjesmom “Ove Godine” je maturirao, čini mi se 2018 je s cijelim albumom diplomirao na temu vlastitog puta prema samospoznaji i sreći. A na tom putu mu se našla po prvi puta publika u Sinju, nadamo se ne zadnji put. Edo je tako iskren i spontan da sve što opjeva se odmah prima, pa bilo to novo ili staro, publika ga je pratila.

A sada o bendu: ja ne poznam ni jedan hip hop, rap pjevača koji ima bolji bend od njega, ne računajući tu TBF naravno koji su bend od samih početaka. Možda jedino Beastie Boys su bili jači. Na ovom portalu već više puta predstavljen američki gitarista, hrvatski zet Yogy Lonich je ušetao u Edin život kao anđeo, a kako ga i osobno donekle poznam mogu se s pravom razbacivati takvim riječima, jer Yogijev doprinos Edi, koncertu, albumu i samom rokerskom, funky, psiho zvuku je nemjerljiv.
Od svih glazbenika na SARS-u nakon svirke samo sam osjetio dužnost da baš njemu to osobno kažem, da mirno mogu ić doma leć.

Taj odnos i samu svoju preobrazbu Edo je opisao kroz video spota “Bolje je Bolje”, pa ga obavezno pogledajte.

Ne bi ništa bilo tako dobro da nema ni Mario Rašića na basu, Toni Starešinića na klavijaturama (i orguljama), te Mirsad Dalipina na bubnjevima koje je Edo ponosno predstavio publici.

Završio je Edo u inat Thomsonu s narodnjačkom “Prži se srce moje od ljubavi tvoje”, pa produžio s “Prikazama” i za bis s “No Sikiriki”.

Drugi dan Festivala je završio, prvi dan nisam ni spominjao, jer kapitalističke ruke iz pakla mi nisu dopuštale da dođem, a u nedilju se još malo pa punoljetni SARS (što u ljudskim godinama je ravno 120) zatvara s prigodnim trošenjem ostataka pive uz akustičnu glazbu Škota Tony Rosea.

Vidimo se dogodine!

Foto: Milan Šabić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci