Snowy White And The White Flames – „The Situation“

Blues uz čašu crnog vina

Naizgled zadovoljan živeći u sjeni velikana većinu svoje karijere, Snowy White je jedan od nekoliko britanskih klasičnih blues orijentiranih gitarista – glazbenika čiji zvuk, tehnika i stil odražavaju originalnost bluesa uz uzbuđenje suvremenog rocka.

Naime, od kasnih 1960-ih, njegovo karakteristično sviranje gitare prisutno je na mnoštvu snimaka i pozornica, bilo kao član Thin Lizzy-ja, suradnjom s Peter Green-om, kao nezamjenjiv turistički glazbenik Pink Floyd-a i kasnije Roger Waters-a, ili kao visoko cijenjeni solo umjetnik.

Razvio je vlastiti izraz bluesa, kombinacijom jasnih, čistih blues fraza i povremeno oštrih rifova, u stilovima od bluesa i bluesrocka do gotovo jazz/rock fusiona, koji su prepoznatljiva značajka njegovih vrlo osobnih pjesama, koje, iako mogu imati zvuk koji podsjeća na glazbu od prije nekoliko desetljeća, nisu nostalgičan povratak glazbene prošlosti.


Snowy White And The White Flames – “The Situation”

Članovi The White Flames-a su odreda izvrsni glazbenici – oni stvaraju zvukove, raspoloženja i ritmove koji nadopunjuju Snowy-jev vokal i gitaru.

Stoga ne čudi da će ovogodišnji album ‘The Situation’ zasigurno zapeti za svačije uho, bez obzira na glazbene afinitete, jer je jednostavno pun sjajne glazbe.

Ovdje je velika kompleksnost glazbe – sve je to prilično blues, premda gotovo da nema klasičnih blues manira, a kamoli rifova, nadasve s mnogo varijacija u ritmu i stilu, a da se pritom zadrži integritet i opušten osjećaj. Meke i nježne melodije, na momente melankolične, teku između glatkih i opuštenih vokalnih linija te krhkih, delikatnih gitarskih dijelova podržanih osebujnim pasažima klavijatura, bas linijama i blagom, ali čvrstom ritmikom, te pojačane modernom produkcijom.


Snowy White And The White Flames – “This Feeling”

No, iako je gitara ponekad prilično istaknuta, nikada ne postoji osjećaj da je bilo koja pjesma napisana zbog gitare. Naprotiv, evidentno je da se Snowy oslanja na vlastiti osjećaj u mnogim instrumentalnim ispunama koje postavlja, suzdržavajući se od egoističnih istupa.

U pojedinim trenucima suptilno se poigrava s latino ugođajem, što dovodi do očiglednih usporedbi sa Santana-om, ali uglavnom, u okviru razumno rigidnih blues parametara koje je sam postavio.

Album otkriva sve vrste emocionalnih stanja i situacija autora tijekom nastajanja ovih kompozicija. Takav pristup čini album vrlo osobnim, dajući mu emocionalnu dubinu i autentičnost koja dolazi uz svaku od melodija, a blues je, već u samoj svojoj biti, savršena podloga za takva iskustva, osjećaje i emocije.


Snowy White And The White Flames – “Migration”

‘The Situation’ je album koji poziva na ponovno slušanje, kako bi u potpunosti uživali u njegovim višeslojnim ponudama, kao prekrasan balzam večeri uz čašu malo skupljeg crnog vina, isključenog mobitela (telefona), prigušenog svjetla, lagano omamljeni i duboko zavaljeni u fotelji.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci