Electric Light Orchestra – “Time“

Srpanj – 1981.

Electric Light Orchestra izdaju  deseti album „Time“.

Sam broj baš i ne ulijeva neku nadu u sadržaj, no ovaj put, brojka deset i nije bila loša. Pogotovo jer se grupa nakon (uspješnih) izleta u pop vode i haranja top listama, vraća nešto progresivnijem izrazu, a samim tim i svojim korijenima.

Još jednom se dokazalo i pokazalo, koliko je u biti, „neisplativa“ ta progresivna muzika, a najbolji primjer je baš ELO, a i njen tvorac i vođa, Jeffrey “Jeff” Lynne.

Jeff je naime bio pionir britanskog psihodeličnog pokreta, jedna od najuticanijih ličnosti ondašnjeg undergrounda, te tvorac i vođa uvrnute grupe The Move. Shodno tome, underground zvijezda tog doba.

No, ništa od toga mu nije donijelo širu slavu i priznanje.

Osnivanjem ELO, polagano napušta svoje underground uporište i pomiče se prema sredini. Tu se u potpunosti nalazi, te tijekom godina, stiče ogromnu popularnost, a ELO biva jedna od najpopularnijih grupa tog doba. I sam ELO ima svojih progresivnih i AOR faza, no to je već druga i malo duža priča.


ELO – “Ticket To The Moon”

Ono što je bitno, jest da je „Time“, koji izlazi u Srpnju 1981. godine u neku ruku vratio ELO na početak i time zaokružio jedno čudnovato i plodonosno putovanje ovog neobičnog sastava.

Sam album se bazira na konceptu, ili bolje rečeno, priči o čovjeku koji se iznenada iz 1980. godine, nađe u 2095. godini. Zbog nemogućnosti da se na bilo koji način vrati u svoje vrijeme, pokušava se priviknuti na novo okruženje. Interesantna priča ispričana kako lirikom, tako i muzikom.

Ovo je album kojeg vrijedi poslušati.

Interesantno je za napomenuti, da je album imao totalno dijametralne pozicije u različitim zemljama na top listama. Tako je npr. u Engleskoj došao na #1 mjesto top liste, dok je u Americi zauzeo tek #16.
U ostalim zemljama zapadne civilizacije, album se isto tako mješovito pozicionira, od prvog u ondašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, do #28. u Francuskoj ili #36 u Japanu.


Electric Light Orchestra – “Time“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci