Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja -2019.

S aurom pred katedralom!

Dubrovnik ove godine slavi 70. obljetnicu Dubrovačkih ljetnih igara pa je netom prije otvaranja festivala organiziran spektakl ispred Dubrovačke katedrale, koncert velikog Tom Jonesa.

Iako se radi o poklonu Gradu, samo je 1000 sretnika moglo doći do ulaznica. Stradun je jedinstvena pozornica, kao i cijeli Grad, ali poseban ambijent mu daju njegovi stanovnici koji dobiju priliku gledati ovakve poslastice bukvalno sa svog kauča (želim vjerovati da na prozorima nisam vidjela strance…).

Ovakvi događaji dodatno paraliziraju ionako zakrčen grad, ali nastup na ovakvim lokacijama mora biti veliki doživljaj i za same izvođače. Tako ne znam u kojem još gradu Tom Jones može izvesti “Burning hell” ispred katedrale?
A upravo je s ovom teškom pjesmom započeo koncert.

Nažalost slikavanje je bilo dozvoljeno samo novinarima, samo tijekom prve tri pjesme, s točno određenog mjesta… što će vas uskratiti za vizualni dojam cijelog koncerta ali to ćemo probati nadoknaditi detaljnijim prolazom kroz set listu. A u set listi nije bilo nikakvih odstupanja u odnosu na dosadašnje koncerte s turneje.

Jones je bio pričljiv između točaka, uvodeći nas s kratkim anegdotama u svaku novu numeru. Tako nije propustio spomenuti svoje prijatelje iz 50-tih i 60-tih, čije covere izvodi, a koji su često poznatiji od originala. (Elvis Presley – “Run on for a long time”, Chuck Berry – “Memphis Tennessee”, Little Willy John – “Take my Love”, Randy Newman – “Mama told me not to come”,.. ).

Nije baš zahvalno početi nabrajati, jer ubrzo shvatiš da velika većina pjesama koje svi vezujemo uz Tom Jonesa i njegov baršunasti glas zapravo nije njegova… U šarolikosti žanrova i ogromnog vremenskog perioda koji Jones svojom izvedbom pokriva, na mene su najupečatljiviji dojam ostavile pjesme s gospel prizvukom i tematikom. Ti momenti kada pod svjetlosnim efektima Jones bukvalno zrači; crnim odijelom, sijedom kosom, plavim očima i provokativnim pokretima priziva nešto demonsko; a glasom i tekstom naprosto ljudski plače pred vratima božje kuće; su momenti koji tjeraju suze na oči. (“Burning hell”, “Did trouble me”, “What is the soul of the man” i “Tower of Songs” ).

Unatoč godinama, zadovoljstvo je bilo poslušati i pogledati i žešći repertoar, jer je vrlo lako shvatiti zašto je Tom Jones oduvijek bio mezimac žena.
Iako je dubrovačka publika uvijek za par stupnjeva pothlađena, stari mačak s novim kukom 🙂  je ipak uspio zagrijati atmosferu za plesni bis uz “Kiss” i “Strange Things”.

Sve u svemu, moćna set lista. Probajte ne zapjevušit 90% naslova dok ih budete čitali. Tom Jones je velikan i čast mi je bilo poslušati ga u svom gradu.

Davno je prešišao 67, a ne pada mu na pamet još ići u mirovinu 🙂 !

Foto: Nebojša Miljan Popović / MLP-U

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci