Peter Gabriel – „Rated PG“

A kokice?

Tijekom svoje solo karijere, nezadovoljan ukusom suvremene glazbe, sa svojim ekspanzivnim glazbenim svjetonazorom, Peter Gabriel krenuo je na hodočašće kako bi izmijenio viđenje današnje glazbe prema vlastitim kriterijima, koristeći kreativnost i sposobnost spajanja svih elemenata preuzetih iz različitih žanrova i ambiciozno eksperimentirajući, usput postavljajući vrlo visoke standarde.

Uz uvijek prisutnu određenu dozu teatralnosti, Gabriel je zadržao svoj prog-duh i inovativno ga kombinirao sa zvukovima world music glazbe, klasične i ambijentalne elektronske glazbe, ponekad čak i pop glazbe, te postupno stvarao dirljiv, osobni stil epskih razmjera, koji nadilazi uobičajenu klasu žanrova.

Zar glazbeni intelekt koji može biti definiran kao sposobnost da bude uspješan u bilo kojem žanru za koji se odluči, čak i ako nema nikakve veze s onim što je prethodno radio, uz mogućnost širenja izvan granica određenog stila ili vještine, nije obilježje genija?

Osim toga, on je i dalje društveni aktivist, prvenstveno kao suosnivač organizacije za ljudska prava Witness, te čvrsti zagovornik istraživanja drugih glazbenih kultura kroz svoj Real World Records i WOMAD (World Of Music & Dance) turneje i predstave.


Peter Gabriel – “This Is Party Man”

Iako je sve ove godine bio zauzet, često nastupajući, vodeći razne glazbene projekte, ali i one koji nisu dio glazbenog poslovanja, činjenica je da je prošlo duže vrijeme otkako je objavljen njegov posljednji studijski album, stoga je ovogodišnji ‘Rated PG’ više nego dobrodošlo izdanje.

S obzirom da je u dobi od 17 godina odustao od mjesta na filmskoj školi kako bi nastavio karijeru u glazbi, ne čudi što je oduvijek volio kombinaciju filma i glazbe.

Prvu priliku da zadovolji tu sklonost dobio je kada je zamoljen da stvori glazbu za film Alan Parker-a ‘Birdy’ 1985. godine. Daljnji filmski rad, uključujući njegovu glazbu za kontroverzni ‘The Last Temptation Of Christ’ (koji je postao album ‘Passion’, po mom skromnom mišljenju najbolji soundtrack ikad) Martina Scorsese-a i soundtrack filma Philip Noyce-a, ‘Rabbit-Proof Fence’ (objavljen kao album ‘Long Walk Home’), nastavlja šireći taj interes.

Osim rada na kompletnom soundtracku, također je povremeno pridonosio pojedinim pjesmama u raznim filmovima (slijedom skladbi na albumu: ‘Babe 2: Pig In The City’, ‘Wall-E’, ‘Virtuosity’, ‘Shall We Dance?’, ‘Natural Born Killers’, ‘Birds Like Us’, ‘Against All Odds’, ‘The Reluctant Fundamentalist’, ‘Les Morsures de l’Aube’, ‘Say Anything’), a ovaj album istražuje tu drugu vezu koju je stvorio između glazbe i filma.


Peter Gabriel – “Everybird”

Ova kolekcija pjesama napisanih ili ko-napisanih, ili samo izvedenih posebno za neke filmske projekte (primjerice “That’ll Do”, Randy Newman-a i “The Book Of Love”, Stephin Merrit-a), je prilika da se po prvi put na jednom mjestu objedini izbor pjesama koje su posebno napisane ili korištene kao značajan učinak u filmovima, pjesme koje su objavljene isključivo na soundtrackovima, uopće nisu objavljene, ili barem ne u ovoj verziji, i neke potpuno nove.

Svaka od njih je duboka, uzbudljiva i zapanjujuća, te dodiruje melodičnu, pomalo egzotičnu slatku točku koja tipizira mnoge njegove najveće trenutke kao iznimnog solo umjetnika, te svjedoči o širini Gabrielovih interesa, kao i njegovih talenata.

Teške, prozračne, simfonijske, elektroničke, globalne, originalne i vrhunski realizirane, ove su skladbe svojevrsne mini-simfonije koje se razvijaju tematski više nego bilo koja vrsta konvencionalno strukturirane pjesme. Za instrumentalni zvuk albuma ključna je raznovrsnost instrumenata i kompjuterski manipulirani zvukovi uz evoluirajuće zvučne atmosfere, dok čista i jasna produkcija slikovito oslikava energiju i entuzijazam njegovog klasičnog rada.

Glazbene teksture su nevjerojatno bogate suptilnim otkucajima i kolažima raznih zvukova uz emocionalno bogate vokale, često sablasna raspoloženja, stvarajući transcendentalnu ljepotu koja djeluje umirujuće, rijetko prekidanu agresivnim trenucima koji skaču na volumenskoj skali i povremeno razbijaju spokojnu i neobično nezemaljsku atmosferu kojom vas ovo putovanje vodi.
Melodija igra prilično podređenu ulogu, dok atmosfera čini bitan dio.

Način na koji se raspoloženja i zvučne kvalitete mijenjaju u svakoj pjesmi je impresivan.


Peter Gabriel – “Speak (Bol)”

Iako album djeluje prilično koherentno, pojedine pjesme prizivaju raspoloženja koja izgledaju specifično za određeno razdoblje njegova rada, premda ne uvijek sasvim jasno.

Ugodna i dosljedna sve do kraja, tako da je slušatelj potpuno očaran materijalom, glazba na ovom albumu zahtijeva veliku količinu zrelosti i razumijevanja ljudske prirode, te u konačnici predstavlja pozitivnu afirmaciju života.

Konačno, album ‘Rated PG’ izrađen je za prigodu nazvanu Record Store Day 2019, koja slavi dobre stare trgovine ciglama i mortovima (?!).

Vizualno, album je dizajniran na vrlo sofisticiran način. Logotip je posuđen iz ideja naljepnica za “roditeljske smjernice”, te objavljen kao slikovni disk u ograničenom izdanju od 5.000 primjeraka, pri čemu je svaki primjerak, kad govorimo o LP izdanju, numeriran, te kao takav, osim kao vrhunsko audiofilsko iskustvo, može biti zanimljiv i kao kolekcionarski predmet.

Kokice, nažalost, nisu uključene!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci