ABOP (Lovestock Fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.

Eklektička elektronika s opojnim mirisom!

Lovestock Fest je otvorio svoja vrata!

Pored prigodnih kulturno umjetničkih predstava, prvu je večer obilježio nastup grupe ABOP ( After je bolji od partya).

Iako su „naše gore list”, teško da bi ih se može smjestiti u bilo koje zemljopisno okruženje osim onog jednog, univerzalnog.

Core muzike im je elektronika i tu su obilato u ovom stoljeću, no ono što rade i kako rade, to ipak nadilazi okvire klasičnog poimanja žanra u kojem, prividno, obitavaju.
To je bilo najvidljivije među prisutnima, kad su mnogi čekali onaj klasični ritam tehno-a da razgibaju nožne mišiće, ali kad bi došao, nije baš puno trajao. Drugim riječima, ABOP je i pored plesne strukture izričaja, ipak na sasvim drugoj strani i to je veoma, veoma ugodna spoznaja.

Bend je sastavljen od petorice individua, koji pak dišu zajedno, iako ne i u istom “ritmu”. A taj ritam je glavni adut, ne toliko on sam već način na koji je isporučen. Naime, bend se dosjetio veoma originalnom rješenju “kako imati dva bubnjara na jednom bubnju”. Tako bubnjari dijele zajednički bas bubanj (svaki sa svoje strane), dok je ostatak arsenala individualan.
Nije stoga ni čudo da su postavljeni po sredini pozornice, jer iako možda ne glavni, ali ipak su najbitniji u ukupnoj muzičkoj slici.

Muzika benda je garnirana sekvencama koje se prelijevaju jedna u drugu i u ovisnosti o trenutku, bubnjari zajedno “tribalno lupaju” kao jedan, da bi na prvim sinkopama počela “rasutračina”, svaki na svoju stranu u breakovima.
Bili su to najbolji, veoma moćni trenuci koncerta.

Iako ovako napisano izgleda kakofonično, sve je skupa lijepo posloženo, pogotovo kad se sav taj manijakalni ritam položi na podlogu koju kreiraju klavijature, samplovi i razorni bas.

Slušajući ih, mnogo se bendova iz prošlosti pojavljuje na površini zvanoj asocijacija, tako da je i deplasirano navoditi bilo kojeg. No, ono što se mora navesti je činjenica da je ABOP svoj izričaj povukao iz dalekih sedamdesetih, obogatio ga današnjim okusom, ali i prošetao pokraj Karepovca tehno i trance zvuka, ne pokupivši pri tom smrad deponija.

Zvuk je bio popraćen decentnim, ali izrazito efektnim light show-om. Kako je bend uglavnom bio skoro u mraku, jednostavnim svjetlosnim snopovima u različitim bojama se podcrtavao i pojačavao zvučni efekt.

Iako je bend svirao pun koncert, teško se na kraju bilo oteti dojmu “zar već”, a to dovoljno govori o tome što je dolazilo s pozornice.

Sam ambijent (Kulturni Dom) u kojem je koncert održan je sljedeće ugodno iznenađenje. Bina dotjerana na viskom klupskom nivou, zvuk dobar, a i sam prostor odiše atmosferom kluba i šteta je da se u njemu ne organiziraju stalni koncerti, šteta, …

Publike nije bilo previše, da, bilo je znatiželjnika i namjernika, ali one prave, koja je došla radi koncerta je bila rijetka. Još jednom šteta, jer za ABOP se isplatilo potegnuti ne samo iz Splita.

ABOP je trebalo pogledati, upad je bio besplatan, bilo dobrih ćevapa i kobasica, piće i hrana po veoma prihvatljivim cijenama, ….

Prva je večer Lovestock Festivala iza nas, veliki prst gore ovom bendu koji ju je otvorio, prst gore organizatoru koji ih je doveo i … , to je to !

Slijedi druga večer.
Ako je prva bila uvod, onda je prisustvo na drugoj, MUST!

Vidimo se!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *