Daj mi tog Ivaniševića!

Riječ, dvije ..

Potajno priželjkivano, ali ipak, iznenađenje je tu, osvrt na koncert Bare i Majki na Šalati se probio na prvo mjesto čitanosti od kako je MLP-U portala!

Osobno mi je drago da se to baš „dogodilo“ ovom osvrtu i ovom koncertu. Iz nekoliko razloga. Prvi je u tome što je Bare ikona naše scene i ma koliko ga mediji ignorirali ili kad je u fokusu, poentirali na njegovo (ne)prihvatljivo razmišljanje ili izjave, Bare se profilirao na sceni, ali i u javnosti kao jedan od lučonoša scene i ikona rocka.
Svoj je status zacementirao posljednjim albumom „Nuspojave“ i teško da itko može osporiti veličinu i značaj ovog albuma. Pogotovo u kontekstu vremena, kad treba imati muda izdati album s kompozicijama dužine trajanja duže od tri minuta. O sadržaju je sve rečeno, recenziju istog možete naći ovdje!.

Pored čestitke svima koji su pridonijeli da osvrt na koncert bude najčitaniji u povijesti portala, drugi razlog za ovaj tekst leži u pristupu pisanju ovog, ali i mnogih drugih tekstova na portalu.

Mislim da je najveća greška koju se može napraviti pri pisanju ne shvatiti trenutak i ne smjestiti ga u pravilan kontekst. Pogreška na ovim prvim koracima, vuče za sobom sljedeće i sljedeće, do točke kad konotacija i predznak u potpunosti odudaraju od onog rezultata koji bi izašao da su koraci napravljeni „kako treba“.

Dakle, da ne „pilam“ dalje, poanta je tome da se u tekstu o Bari treba naglasiti ako on NE zaboravi tekst, treba se naglasiti ako se NE svađa s publikom (do neke mjere!), treba naglasiti ako NE pomiješa cijele pjesme u izvedbi i zato javno okrivi, recimo bubnjara koji s time nema veze 🙂 , treba naglasiti ako Bare NE napravi ni jedan eksces na koncertu, … !

Sve su to fragmenti koji su postali dio folklora na Barinim koncertima i fokusirati se na njima (ukoliko nisu dovedeni do ekstrema, što se ponekad i događa!) znači preskočiti ono najbitnije. Uostalom, ne treba uopće dolaziti na njegov koncert da bi se to poentiralo, to se zna na samom ulazu.

Ono o čemu se piše kad je Bare u pitanju, to je aura i sama bit rock događaja koji u nekom, naoko logičnom, ali u stvarnosti, kaotičnom redoslijedu privodi koncert prema kraju, iako u njemu nema nikakve (pa ni efektne) završnice.

To je Bare!

Bare je još nešto, lucidna individua koja svojim iskričavim ispadima jednostavno mora oduševiti. Da, gospodo draga, ajde pronađite i jednog našeg izvođača, pa i šire koji će na bačenu i izgubljenu tenisku lopticu reći publici, „Daj mi tog Ivaniševića“ i pri tom ostati mrtav hladan kad je ispuca natrag u publiku ili nađite mi i jednog koji će od publike žicati vatru za cigaretu , … .

Ukratko, koncert Bare, kao uostalom i sve u životu, se mora smjestiti u njegov kontekst i tako ga valorizirati. Bare se ne može gledati istim očima i ocjenjivati istim parametrima kao recimo Bruce Springsteen, i tu svaka priča završava!

Stoga, još jednom veliko hvala svima koji su pridonijeli da Bare i Majke iskoče na prvo mjesto čitanosti MLP-U portala, i još jednom fala Bari što postoji.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *