“If I Leave Here Tomorrow: A Film About Lynyrd Skynyrd”

Južnjačka legenda za vječnost!

Nakon bezbrojnih peripetija, napokon je lansiran biografski dokumentarni film o južnjačkim legendama, grupi Lynyrd Skynyrd.

Producenti su se susretali s velikim problemima, poglavito u „copyright“ sustavu, jer su ograničenja koja su nametale restrikcije upotrebe materijala čak dovodile film u pitanje. Sve se nekako sredilo, ali odmah na početku mora se naglasiti, iako je film dobar, kako u edukativnom, tako i u faktografskom smislu, osjeća se manjak dokumentarnih snimaka iz prve faze života grupe, prije avionske nesreće.

Kad se ta činjenica stavi u kontekst samog filma, koji obrađuje život grupe i njegovih članova do avionske nesreće, dok period nakon nje samo spominje na kraju (što je nekako i fer s obzirom na kreativni život grupe!), onda se zaključak sam nameće.

No, sve ostalo je u granicama očekivanog, pa čak i naviše toga. Film donosi par do sada nepoznatih činjenica, bar ne širokim masama, kao i lijepo kronološki poslagan život grupe koja je stavljena ispred sudbina članova. Sam taj duh kad je grupa zajednica članova, a ne njihov zbroj, daje filmu auru autentičnosti.


Teaser “If I Leave Here Tomorrow – A Film About Lynyrd Skynyrd”

Režiser Stephen Kijak je majstorski, s obzirom na raspoloživi materijal, obradio lidera grupe Ronnie Van Zanta. U cijelom filmu skoro da nema pristojne filmske minutaže ovog lidera, ali njegov duh je nad grupom cijelo vrijeme trajanja filma. Lijepo i nadahnuto. Doduše, bilo bi daleko ljepše da su snimke bile tu, na raspolaganju, ali i ovako film kao cjelina funkcionira besprijekorno.

Pored objašnjenja kako je bend dobio ime, jedna od frapantnih činjenica je iznesena sa strane Al Koopera, producenta koji je uskočio za pultom nakon što je grupa snimala prvi album. Pomalo zbunjujuće, ali impresivno djeluje njegova izjava da je grupa po ulasku u studio imala do u tančine razrađene sve pjesme, te da im je studio u biti bio smo copy-paste onoga što je nastalo u baraci u močvari.

Ta je baraka u močvari, blizu Jacksonvillea, postala legendarna. Grupa je u njoj provodila mjesece i mjesece u kreaciji i brušenju budućih standarda, disciplinom koja se ne viđa u muzičkom okruženju. Svaki dan su počinjali točno u 7 i završavali kasno navečer, skoro bez stanke, i tako mjesecima.
No, film se bavi i onom drugom stranom, koja je u potpunoj suprotnosti slici koju su sami kreirali u kreativnom okuženju. Naime, manager je u svojoj putnoj torbi non-stop na turnejama imao 250 000 dolara u kešu, kako bi isplatio vlasnike hotela, kojeg bi demolirali, ili kako bi imao novac za jamčevinu, da izvuče članove iz zatvora i uputi ih prema pozornici.

I još mnogo toga, katkad bizarnog, katkad začuđujućeg, od primanja članova u grupu do svjetske slave.


“If I Leave Here Tomorrow: A Film About Lynyrd Skynyrd” / promo!

U avionskoj nesreći, pored posade, ginu Ronnie Van Zant, Steve Gaines i Cassie Gaines, te je ostatak grupe odlučio jednostavno stati, jer bez preminulih članova, poglavito bez lokomotive benda, Ronniea, jednostavno nije imalo nikakvog smisla.

I tu se negdje završava film, u stvari, skoro završava, jer desetak godina nakon nesreće, Ronniev mlađi brat Johnny stasava i okuplja grupu za jedan nastup. Taj je nastup bio do te mjere uspješan, da su po povratku kući našli toliko poziva, da su njima mogli popuniti cijelu turneju.
Zašto ne!?

I priča se počela kotrljati sve do današnjih dana, kad smo svjedoci oproštajne turneje grupe Lynyrd Skynyrd koja je upravo u tijeku.

Topla preporuka svim ljubiteljima muzike sedamdesetih, a pogotovo južnjačkog rocka!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci