058 – “Žice od sna”

Americana s okusom popa!

058 su izdali album lani otprilike u ovo vrijeme. Protekla je godina dana od odluke, moram nešto napisati o njemu. I kao i sve u životu, htio ne htio, puno je toga došlo (nezasluženo?) ispred njega.

Ovaj mi je album ujedno poslužio kao inicijalna ideja o uvođenju Flash Recenzija, u biti kratkih, ali konciznih osvrta na albume, jer materijala je toliko da ritmom kojim recenzije izlaze nema ni teoretske šanse da se pokrije bar pristojan dio produkcije. O starijim, ali velikim i vrijednim izdanjima koji se moraju naći u arhivi, da i ne govorim.
Stoga, s moje strane, prva flash recenzija. (prvu je objavio Božidar!)

Americana i nije baš uvriježena na našim prostorima i tu u zraku već visi neobično pitanje. Esencijalno je lepršava, muzika, laka za slušanje (ne brkati s kreacijom i izvedbom!), idealna za nenavikle uši, ali i usputne prigode kad u medijskom i radnom prostru treba lansirati nešto lijepo i vedro.

Nažalost, ma koliko bila “prihvatljiva masama”, Americana u nas spada pod “underground”. Ne izričajem dakako, već svojim bivstovanjem i kvalitetom. Srozani kulturološki nivo društva se i te kako odrazio u muzici. No to je tako, teško da se išta može promjeni u tome, bar ne skoro.

Album “Žice od sna” je sazdan većinom od singlica koje su mu prethodile. U nemogućnosti da se pokrene album kao projekt, većina umjetnika na našim prostorima gazi tom stazom. Korak po korak, singlica po singlica do albuma.

Sastavljen je od devet pjesma i sve su manje više izrazito pjevne i hitoidne, idealne za radijsko emitiranje. Doduše, neke jesu bile popularne u vrijeme izlaska, vrtjele su se po radio stanicama, no ovaj album kao cjelina ipak zaslužuje više od toga. Eto, nakon godine dana, skoro ga nema u tragovima, a šteta, jer Americana s ovakvim pop senzibilitetom jednostavno ne stari.

Deplasirano je lamentirati, ali da je kojim slučajem ovaj album izdan u Americi, uz dakako prikladnu medijsku kampanju, otvorio bi grupi vrata koncertnih dvorana, ali i otvorenih festivala na kontinentu. Jer sve su kompozicije odreda priča za sebe i žive u svom nekom okuženju.

To je lijepo, no uvijek postoji ono, ali … . Problem ovakvih pjesama, a pogotovo ovog nivoa kvalitete i “prijemčivosti” je tu tome da vam ne izlaze iz glave. Dovoljno je par puta poslušati album, da se u podsvijesti sve raspodjele, zauzmu svoj prostor i počnu svoj život van “stvarnog života”.

Uhvatiti se pjevušenja neke od melodija u tijeku dana je skoro pa normalno i time se dokazuje da je album “Žice od sna” dobar album, kako u svom žanru tako i muzički uopće.

PS – ima li netko savjet kako ih izbiti iz glave?


058 – “Nova Priča”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci