Gatuzo – “Van kontrole“

Vapaj u tami!

Ne mogu tajiti, album “Van kontrole“ mi nije sjeo “na prvu”. Falilo mu je, falio mu je raison d’être. Djelovao je „iskomadan“, fragmentiran, ali to nije bio glavni uzrok.

Kompozicije su se nejednako utiskivale u memoriju, a ni tu nisu dijelile neka ravnopravna mjesta, ali ni to nije bio uzrok nemogućnosti definicije.

Sve je izvana posloženo po zanatu, kompozicijski su sve pjesme bile OK, ritmika izazovna, melodije onakve kakve izričaj zahtjeva, produkcija dobra, fino balansirana i minuciozna, ali nikako “ubrati” ono esencijalno, što je „pjesnik htio reći?“.
Nedostajao je glavni sastojak da bi ga se prigrlilo dušom i srcem, kako inače biva s odličnim i dakako, velikim albumima.

Sad je već nastupio inat. Kopalo me „to nešto“, priznajem. Umjesto da ga odbacim i krenem dalje u potragu za albumom o kojem bih pisao, podredio sam svoje želje instinktu. Da, instinktu, jer mi je kazivao da tu ima nešto“, ali da mi promiče ispred nosa.


Gatuzo – “Ima nešto”

Počelo je “mukotrpno“ kopanje po pjesmama, ne toliko duboko po svakoj poimenično, već kao fragmentu albuma.
Prvo se pitanje nametnulo u obliku: Da li je album mogao bez ove ili ove?
Drugo, kako pristupiti kompozicijama koje jesu stilski unutar nekih zajedničkih okvira, ali pak svaka za sebe strše, od stadionskih oda do intimnih ispovijesti.
I naposljetku ono najbitnije, koji je i gdje je zajednički nazivnik ove jednadžbe zvane „Van Kontrole“?


Gatuzo – “Pod Kontrolom”

Album otvara nesporni hit favorit, “Ima Nešto”, kompozicija koja može pokrenuti masu u dvorani ili stadionu bilo koje veličine. Ne sumnjam da će baš ova pjesma postati himna Gatuza u budućnosti, jer u sebi sadržava sve što jednoj himni treba. (ekvivalent kompozicije „Teške Boje“, i Šiljo ponovo!). Od “krvničkog” rifa, ubojitog ritma i naposljetku, jednostavne, višeznačne lirike koja ne samo da ulazi u uho svakom, već je svatko može tumačiti na svoj način.
I onda, kad uleti pauza nakon ove pjesme, „šaltamo“ se na drugi kolosijek i tako do samog kraja, … .
Ovako ne ide, … !


Gatuzo – “Crna Kuća”

Možda bi grupiranje kompozicija urodilo boljim plodom u razumjevaniju. Tako recimo da “Nosi Me Visoko” naslonimo na uvodnu “Ima Nešto” i dobijemo lijep niz različito ritmički poredanih, ali jednako impresivnih kompozicija. No, napraviti samo to i na taj način sagledati album, opet, „nije to, to!“. Fali mu koherentnost koja daje dojam kompaktnosti. Nemojmo smetnuti s uma, album jest cjelina, ma koliko se to danas rastezljivo tumačilo.

U biti, nakon svega, nikako odgonetnuti vezivo tkivo pomoću kojeg bi album kao cjelina ostao kao „jedan komad“, a ne zbir niza.

Tko traži, taj i nađe!
Možda je moglo i iz prve, ali ovaj put, nakon mnogobrojnih pokušaja, ipak se ukazalo svjetlo na kraju tunela (koje nije nadolazeći vlak!)


Gatuzo – Gatuzo – “Nosi me visoko”

“Van kontrole“ je krik u praznini tmurne stvarnosti i tako sagledan, postaje ono što u biti jest. Lament današnjeg društva, rastrganog između nerealnih želja i neispunjenih mogućnosti. Slika društva koje kao na nekom usporenom filmu tone, urušava se samo u sebe i pri tom ponosno viče kako mu nikad nije bilo bolje.

“Van kontrole“ je vapaj izgubljene generacije, generacije bez budućnosti, generacije kojoj je ta budućnost uvjetovana učenjem drugog materinjeg jezika.

“Van kontrole“ je preslikana Azra u dvadeset i prvo stoljeće, „Štulićev krik“ novog stoljeća koji nestaje u magli talibanizacije, kriminala i korupcije cijelog društva.

Vrijeme ovog albuma tek dolazi, dobiti će na snazi onog trenutka kad se zasvijetli dno prema kojem kao društvo nezaustavljivo klizimo.


Gatuzo – “Van kontrole” / (full album)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci