Singlice i trend!

Ne baš tako (komercijalno) nevažne!

Kad je album “Once Upon A Time In Shaolin” hip hop grupe Wu-Tang Clan svojevremeno prodan za 2 milijuna dolara, na tržištu je počelo komešanje.

Na stranu što je album “Once Upon A Time In Shaolin” izdan u samo jednom primjerku, te je bio ekskluzivni raritet za kojeg je uvijek netko bio spreman platiti veliki novac, ali sam je slučaj povukao lavinu nagađanja o vrijednosti vinilnih izdanja iz prošlog stoljeća.

Albumi su postali predmet aukcija, te se na specijaliziranim portalima, a i aukcijama na staromodan način postižu do nedavno nezamislive cijene za originalna izdanja.

Medijski najeksponiraniji u ovom trenutku je “White Album” od Beatlesa, čiji je vlasnik bio Ringo Starr, bubnjar grupe. Kopiju albuma koju je iskopao u svojoj kolekciji, na aukciji je prodao za 800 000 dolara.

Ovaj slučaj nije osamljen, ali u ovom trenutku ne znam da je na svjetlo dana izašla neka lista albuma koji su postigli najviše cijene na aukcijama.

Zato je dostupna lista singlica.
Da, singlica!
I one su se prodavale, u biti, sve je počelo singlicama. Ranih šezdesetih singlice su bile sve, dok su albumi samo nosili istu i plus pregršt nepotrebnih i suvišnih pjesmama.

Stvaranjem koncepta u muzici, sve se mijenja i singlice odlaze u povijest, da bi se vratile u novom stoljeću.

Bilo je za očekivati da će nešto vezano uz Beatlese postići najvišu cijenu. U ovom slučaju to je singlica benda The Quarrymen, u kojem su davno prije oformljivanja Beatlesa nastupali Paul McCartney, John Lennon i George Harrison. 

Bez ulaženja u kvalitetu i sam milje iz kojeg dolaze, evo interesantna lista singlica koje su za sada postigle najvišu cijenu na aukcijama.


Madonna – “Erotica” / prodana za $3,079

John’s Children – “Midsummer Night’s Scene” / prodana za $4,928

Bruce Springsteen – „Spirit In The Night“ /  prodana za $5,015 

Queen – „Bohemian Rhapsody“ / prodana $6,160 

Robert Johnson – „Kind Hearted Woman Blues“ / prodana za $8,623 

Sex Pistols – „God Save The Queen“ / prodana za $12,317 

The Rolling Stones – „Street Fighting Man“ / prodana za $17,058 

Frank Wilson – „Do I Love You? (Indeed I Do)“ / prodana za $18,475

The Beatles – „Love Me Do“ / prodana za $99,158

The Quarrymen – „That’ll Be The Day“ / prodana za $123,167

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci