Audio Technica AT-LP3!

Novi “konj u ergeli”!

Kako vinil sve više dobiva na snazi, tako i proizvođači gramofona nastoje uhvatiti korak i steći koliko toliku prednost pred konkurencijom.

Do današnjeg dana smo vidjeli osvježene stare modele gramofona, pogonjene remenom ili direktno, vidjeli smo nove, u svim mogućim cjenovnim razredima.

Pored suvremenog dizajna, gramofoni nove generacije nose i USB priključak, preko kojeg se glazba s vinila može bezbolno prebaciti na PC ili neki drugi uređaj. Imajući u vidu da je do prije koju godinu ripanje vinila bio zahtjevan posao i bila je potrebna “tona” opreme, ovaj dodatak gramofonu je napravio ogroman iskorak u čuvanju zapisa.

Već je poznato da je najtraženiji artikl za božićne kupovine baš gramofon i to samo potvrđuje tezu o supremaciji vinila. Danas se ne govori više o njegovom povratku, već o njegovoj ulozi na tržištu.

Audio Technica je stari igrač na tržištu Hi-Fi opreme. Najpoznatija po izradi zvučnica, koje je svevremeno dovela do savršenstva, toliko da je dominirala srednjim i viskim razredom zvučnica u sedamdesetima. Ni danas nije puno zaostala, jer AT zvučnice su i dalje na cijeni.

Asortiman Audio Technice je uvijek bio djelom zasnovan i na proizvodnji gramofona. U sedamdesetima su imali kvalitetne gramofone, koji su bili visoko cjenjeni među audiofilima. Tradicija se protegla do današnjih dana, Audio Technica je na tržište lansirala gramofon AT-LP3. (Kratice u nazivu gramofona sve govore, te ih nije potrebno posebno objašnjavati.)

Gramofon je pogonjen remenom i donosi standardne kontrole, gazne sile i anti-skatinga. Ručica je ravna s vertikalnim i horizontalnim kugličnim ležajem te hidrauličnim liftom.

Iako je namijenjen srednjem segmentu potrošača, po uzoru na skuplje modele, AT-LP3 ima prigušenja u kućištu koja smanjuju rezonancije. S druge strane, u cilju prigušivanja vibracija vinila za vrijeme vrtnje, tanjur je izliven od aluminija i prekriven s debelim (4.5 mm) gumenim matom.

Sama operatika gramofona je automatizirana, što znači, da će upređaj sam naći početak vinila, a po završetku sviranja, vratiti ručicu na oslonac.

Kao što je vidljivo na slikama, gramofon je zanimljivog dizajna, te će vjerojatno pronaći svoj put do mnogih audiofila.

Povezani članci