Kako su dobili ime – Led Zeppelin?

Davne 1966. godine u studiju se okupila ekipa na snimanju singlice Jeff Becka, “Beck’s Bolero”. Bili su to tada golobradi mulci, a kasnije legende.

Pored Jeff Becka je bio i autor kompozicije Jimmy Page, ali i dvoje iz grupe the Who, Keith Moon i John Entwistle.

Za pauze snimanja se povela rasprava i Jimmy Page je spomenuo da namjerava osnovati bend koji će pored bluesa i rocka njegovati folk, country, pa i mediaval izričaj. Na to je ili Keith ili John, to je sada nepoznanica, izjavio, ako se to i dogodi, bend će potonuti kao olovni zeppelin. (bila je to aluzija na veliku katastrofu koja je zadesila Zeppelin).

Kad su se Jimmy Page, John Paul Jones, John Bonham i Robert Plant dvije godine kasnije vratili s turneje po Skandinaviji koju su odradili pod imenom New Yardbirds, nametnula se potreba za novim, originalnijim imenom.

Tu je Jimmy Page došao s idejom, u biti prisjetio se sprdanja u studiju prije dvije godine i spomenuo Lead Zeppelin. (Olovni Zeppelin). Da bi se ime lakše izgovaralo i pisalo, Lead je prešlo u Led i … povijest se počela ispisivati.

Nedugo nakon što je ime lansirano i prvi album popljuvan od svih redom, pojavila se prva sudska tužba za plagiranje, tužba koja će biti samo jedna od mnogih. Ova prva se odnosila na ime, jer je porodica Zeppelin tužila grupu za “otimanje” imena. Parnica se riješila van suda, s uplatom nepoznate sume (praksa koju će Led Zeppelin nastaviti koristiti, jer broj sudskih tužbi za plagiranje je bio poprilično velik. Više o plagijatima u opusu grupe Led Zeppelin možete naći ovdje!)

Bilo kako bilo, i pored svega, Led Zeppelin su postali najveći bend na svijetu, njihov status u povijesnim okvirima nije skoro ni okrnjen sudskim parnicama!


Led Zeppelin – “Dazed and Confused”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci