Kako su dobili ime – King Crimson?

Giles, Giles and Fripp su svoje odradili, urušili se u lucidnost i ekscentričnost izričaja. Sljedeći korak je bio osnivanje benda koji će svoje postojanje temeljiti na solidnijim osnovama.

Robert Fripp okuplja ekipu dakako, s Giles i Gilesom u njoj, ali poziva između ostalih i Pete Sinfielda, pjesnika ulice koji je besciljno lutao gradom s bilježnicom u ruci. Čuvši ime Giles, Giles and Fripp, Pete s gađenjem odbija najmanju mogućnost da se pridruži bendu tog imena, i počinje kopati po svojoj teci i memoriji. “I wanted something like Led Zeppelin, something with a bit of power to it”, izjavio je kasnije Pete.

Počelo je kopanjem po knjigama, pjesmama, mitovima i svemu što bi moglo asocirati ime s bendom i njegovom muzikom koja je nastajala. I našao ga je, izmislio je sinonim za Beelzebuba, (ime nastalo iz arapske fraze “B’il Sabab”, što znaći, “čovjek sa smislom”). Istovremeno je iz Miltonve knjige “Paradise Lost” izvukao paralelu, jer tamo je Beelzebub Sotonin pomoćnik koji obitava među padnutim anđelima.

Teško je danas dojmiti ključeve tih asocijacija, ali ona se rodila u glavi Pete Sinfielda u obliku imena, King Crimson.

I prije pola stoljeća, Greg, Bob, Pete, Mike i Ian su odlučili prihvatiti Peteov prijedlog i King Crimson se rodio.

No, ova priča sadrži još povijesnih činjenica koje ne smiju biti zaboravljene. A jedna je pitanje, kad se ime King Crimson prvi put spominje?

To nije bilo u nikakvim tiskanim medijima, ni na radiju, pa ni na TV-u. Prvo spominjanje imena King Crimson je u dnevniku kojeg je vodio Ian McDonald, u kojem je za povijest zapisao: “looks as though we are called ‘King Crimson’”.

Neka se zna i ne zaboravi!


King Crimson – “21st Century Schizoid Man” (live @ Hyde Park 1969)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci