Grammy Awards 2019. & rock!

U trendu!

Nije tajna da rock muzika polako, ali sigurno gubi tlo pod nogama. Od kako je izgubio dominirajuću ulogu u muzičkoj industriji prije koju godinu i dalje klizi prema marginama događanja.

Prihvatili to ili ne, trenutno je na sceni premalo rock događaja koji bi mogli označiti neku vrst revitalizacije, nema novih trendova osim notornog, “retro” trenda, nema novih pravaca, “novi klinci” su još u garažama, ako ikada iz njih izađu.

Uglavnom, po tko zna koji put u posljednje vrijeme, rock polako ali sigurno kreće stopama jazza, a svi koji su živjeli u šezdesetima ili bar poznaju povijest muzike, znaju i te kako dobro što to znači.

Kako bi bili u trendu i valjda poentirali na trenutnom ukusu masa, i Grammy gazi po utabanoj stazi i igra na sigurnu kartu. Drugim riječima, ove godine je i te kako prisutno, rock i Grammy teško da više idu ruku pod ruku. Previše se toga negativnog dogodilo i to baš na posljednjem, da bi se moglo ignorirati.

Dakle, o čemu se radi?
Tijekom svih ceremonija koje imaju zajednički naziv Grammy, samo je Red Hot Chili Peppers kao rock band sudjelovao u programu glavne večeri, a i oni su na pozornici bili s Post Maloneom.
Rockeri su inače tu večer satjerani u kut, te ih skoro uopće nije bilo na ekranu.

Za vrijeme memorijalnog djela (počast preminulima) nijednom riječju nisu spomenuti nedavno preminuli rockeri Vinnie Paul i Pegi Young. Pored cijelog glamura kojim su se okitili i dakako nominacijama, Greta Van Fleet nije pobijedila u kategoriji “new artist”.
Proširena verzija prvijenca Guns N’ Roses, “Locked N’ Loaded”, je izgubila trku u kategoriji “the best box set”.
Dokumentarac o Eric Claptonu, “Life in 12 Bars” je izgubio u kategoriji “best music film”.
“Trouble No More: The Bootleg Series Vol. 13 / 1979-1981” (Deluxe Edition), Bob Dylana je izgubio utrku u kategoriji “the best album notes”.
Čak je i kategorija naj albuma za filmove ostala kratka za rockere. “Jesus Christ Superstar” s Alice Cooperom je izgubio, iako je prema svim anketama bio apsolutni favorit.

Bilo je i dobrih vijesti, ali i one su došle s prilogom!
Pobjednici u kategoriji “best metal performance”, High on Fire, su nastupili pred polupraznom dvoranom, što je bilo i te kako vidljivo na snimci.

Da sve bude u stilu, pobrinuo se organizator. Za vrijeme popodnevnog prijenosa, tijekom kojeg je proglašen album godine, „Anthem of the Peaceful Army“, grupe Greta Van Fleet, prilikom ceremonije, dvoranom se razlio AC/DC i njihov standard “Back in Black”!?

Dakle, summa summarum ovogodišnjeg Grammyja za rockere, Greta Van Fleet je osvojila album godine, preminuli Chris Cornell je pobijedio u kategoriji “the best rock performance” i naposljetku Stingov album u kolaboraciji s Shaggyjem je osvojio titulu u kategoriji “the best reggae album”.

Sve skupa, mršavo za jedan žanr koji je do prije par godina suvereno vladao, kako top listama tako i svim predstavama koje imaju ikakav natjecateljski karakter.

Možda ipak nije sve tako crno, jer sve su se predstave tipa Grammy pretvorile u parade ega i kiča, i ne rijetko predstavljaju samo promociju financijske moći diskografske industrije i njihovih pulena, koje u mnogim slučajevima i nemaju baš previše veze s muzičkom umjetnošću kakvu smo nekada poznavali.

Tko zna, možda, možda, neki novi klinci u garažama, s prezirom gledaju na ove glamurozne prazne parade i jedan od najvećih kapitala s kojim će izaći u svijet će biti, „nikad nisu bili nominirani ni dobitnici Grammyja ili bilo kojeg srodnog kipa“.

Ali ne zaboravimo, tako je i počelo ranih šezdesetih!!

Povezani članci