Vinil pirati!

Da i to postoji!

Glavni neprijatelj industrije zabave je piratstvo. To i nije neka velika vijest, jer borba protiv pirata traje od dana kad su na nosaču zvuka prvi puta poredane nule i jedinice. Dakako, najviše se su se piratizirali CD nosači zvuka, kako zbog svoje rasprostranjenosti, tako i pristupačnosti “pržilica”, koje su cjenovnim razredima postale pristupačne svakom potrošaču.

Bilo je i tragikomičnih situacija, jer su kompanije u cilju “apsolutne” zaštite svojih autorskih prava i precijenjenih nosača zvuka posezale duboko u džep kako bi spriječile neovlašteno kopiranje svojih izdanja. Najtragikomičniji trenutak i vjerojatno vrhunac te euforije je bio trenutak kad je tinejdžer s markerom od 5 centi probio zaštitu na koju je izdavač potrošio skoro 2 milijarde dolara. (ovu sumu ipak uzet s rezervom, jer barata se s manjim, ali i s većim iznosima, jer kompanija u biti nikad nije javno iznijela koliko je potrošila !).

Piratiziranje se nastavilo i nakon tog trenutka i sveukupno, bilo je lokalizirano na digitalnu reprodukciju izdanja. No, vremena se mijenjaju i s njima i pirati. Ovih smo dana svjedoci da su otkriveni pirati vinila. Da, dobro ste pročitali, na tržište su plasirani piratski vinili.

Zahvaljujući boomu vinila u svim segmentima i slojevima društva, pirati su se dosjetili i krenuli u tom smjeru. Nažalost, za svoju platformu za lansiranje piratskih izdanja upotrebljavaju eBay i Amazon, te prevareni potrošač spozna “grešku u naručivanju” kad je prekasno. Zvuk s vinila je mutan, loš i u mnogim slučajevima kvalitativno potpuno neadekvatan vrsti nosača zvuka zbog kojeg je uostalom i kupljen.

U stvarnosti to izgleda ovako. U Prosincu prošle godine UK policija je izvršila operaciju “krivotvoreni vinil”, u Walesu u ilegalnoj tvornici zaplijenila desetke tisuća piratskih vinila. Pretpostavlja se da je još toliko već plasirano na tržišta diljem svijeta. (via eBay i Amazon).

No, to nije bila prva zapljena vinila u novije vrijeme. Prije tri godine u Njemačkoj i Poljskoj je zaplijenjeno između 1.5 do 2 milijuna piratskih vinila.

Dakle, trend je tu, i ne bi škodilo malo više pažnje pri kupovini vinila. Ako ih kupujete on line, veoma je lako identificirati legalne od ilegalnih prodavatelja, a ako pak to ne znate, držite se provjerenih imena, nećete faliti. Cijene su sve u nekim normalnim okvirima i poprilično ujednačene.

Povezani članci