Pink Floyd – studijski albumi!

Od “najgoreg” do “najboljeg”!?

Ugledni muzički net magazin (Consequence of Sound) je ovih dana donio jednu interesantnu, ali ipak očekivanu listu albuma grupe Pink Floyd, poredanih po važnosti i procijenjenoj kvaliteti.

Iako je prosječnom Pink Floyd fanu veoma teško priznati da je grupa ipak imala nekih slabih trenutaka, na kraju balade, očito je da je legislativa i sam opus ove velike grupe povijesna činjenica i da zauzima jedno od istaknutijih mjesta u kulturi dvadesetog stoljeća.

Pink Floyd su  u šezdeset godina postojanja izdali 15 studijskih albuma. Kroz grupu je prodefiliralo samo pet članova, što, i mimo nesuglasica i svađa, ukazuje na homogenost i kompaktnost grupe kao cjeline. Svaki od članova je pridonosio grupi koliko je mogao, iako bi ipak kredite trebali dati najprije Roger Watersu, a potom Davidu Gilmouru. O Syd Barrettu ne treba ni govoriti. Wright i Mason su ipak bili po strani što se tiče stvaralačkog doprinosa, ali u operativnom djelu kompozicije, su bili nezamjenjivi. Pogotovo se to odnosi na Wrighta, koji je svojim klavijaturama dao onu boju zvuka koja je krasila grupu.

Syd Barrett, Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason i Richard Wright su napravili veliku grupu, toliko veliku da je nadrasla njih same kao tvorce.
I to sve govori!

Dakle, magazin  je angažirao grupu eminentnih poznavatelja ove grupe i svaki je sastavio svoju listu, te je na temelju njihovih napravljena konačna lista koju donosim u originalnom obliku. Da sam ja sastavljao ovu listu, možda bi bila nešto drugačija, ali ukupno gledano, razlika je vjerojatno samo u ukusima. I ne zaboravimo, da je svaki album grupe izlazio u nekom svom vremenu i to vrijeme ga je isto tako determiniralo.

Stoga, listu donosim bez komentara na svaki pojedini album, kako bih vam ostavio na mašti da je modificirate po svojoj želji.


15. More (1969)

14. Ummagumma (1969)

13. The Endless River (2014)

12. Atom Heart Mother (1970)

11. Obscured by Clouds (1972)

10. The Final Cut (1983)

9. The Piper at the Gates of Dawn (1967)

8. A Momentary Lapse of Reason (1987)

7. Meddle (1971)

6. A Saucerful of Secrets (1968)

5. The Division Bell (1994)

4. Wish You Were Here (1975)

3. Animals (1977)

2. The Wall (1979)

1. The Dark Side of the Moon (1973)

Izvor: Consequence of Sound

Povezani članci