Rival Sons – “Feral Roots”

Divlji korijeni suparničkih sinova

Glazbeni svijet, koji se neprestano udaljava od vrhunskog rock’n’roll-a kojeg se čvrsto držimo cijeli život, barem što se tiče nas pojedinaca iz starije generacije, iznenada se budi pojavom novog naraštaja te žanrovske obitelji. Nekoliko dragocjenih revivalista posjeduje tu staru magiju sazdanu od duha fuzije vintage hard rocka i progresivnog bluesa 60-ih i 70-ih godina.

Dok mlađi ljubitelji rock glazbe možda dobivaju svoj Led Zeppelin (ili možda Pavlov’s Dog?) revival u Greta Van Fleet, posljednjeg desetljeća stariji slušatelji uživaju u klasičnim rock riffovima Rival Sons-a.

Sedamdesete su možda opet moderne, ali Rival Sons su više od novovremenog retro čina, s obzirom da se razvijaju u vlastitoj umjetničkoj dimenziji, pri čemu se usporedbe zaboravljaju. Iako su imali priliku podijeliti pozornicu s umjetnicima kao što su Alice Cooper, Kid Rock, Judas Priest, Black Stone Cherry, Kiss, AC/DC, Deep Purple, Aerosmith i Black Sabbath s kojima su nedavno obišli svijet, oni više ne oponašaju svoje uzore, oni su već odavno postali uzor za novu generaciju rock sastava.


Rival Sons – “Do Your Worst”

Kao slušatelj koji prati Rival Sons gotovo od njihovih početaka, pristupam svakom njihovom novom albumu zadržavajući dah, pitajući se koliko dugo sastav može održati uspostavljenu putanju bez gubitka ravnoteže. Ovo čudovište iz Long Beach-a u Kaliforniji s četiri glave (odnosno neslužbeno pet) može se pohvaliti kombinacijom talenata koju čine Jay Buchanan (vokal, ritam gitara), Scott Holiday (gitara), Michael Miley (bubnjevi), Dave Beste (bas gitara) i tajnog oružja, Todd Ogren (klavijature).

Približavanjem desete obljetnice izlaska njihovog debi albuma ‘Before The Fire’ iz 2009., ove godine Rival Sons objavljuju svoj šesti studijski album ‘Feral Roots’, na kojem se vraćaju divljim korijenima svojih početaka. Reinterpretacija njihovih vlastitih korijena, koja je već započela na njihova posljednja dva albuma, kanalizirala su Rival Sons u nepogrešiv i snažan sastav.

Prekidajući prekomjerne koncertne obilaske širom svijeta, pokušavaju snimiti i objaviti album godišnje i vjeruju da pisanje i snimanje svih materijala zajedno u studiju u roku od mjesec dana dovodi do plodnijeg stvaranja. Proces snimanja uživo kojeg koriste smatra se ključem njihovog specifičnog zvuka.


Rival Sons – “Feral Roots”

Naime, tijekom pauze između turneja, Buchanan i Holiday skrivali su se u kolibi na tjedan dana u Hoenwald-u u Tennessee-ju, kako bi iznjedrili ideje i razradili jezgru materijala za ovaj album. Nakon što su se složili da su zadovoljni svojim naporima, pridružili su se ostatku sastava i dugogodišnjem producentu Dave Cobb-u, da bi u studiju stvorili ono što će postati njihov najjači i najsloženiji album do sada. Rival Sons po prvi put potpisuje s Cobb-ovom podružnicom Atlantic Records-a, Low Country Sound, nakon što su se prijateljski rastali od Earache Records. U skladu s tradicijom sastava, ‘Feral Roots’ je snimljen uživo u Nashville-u, studiju u vlasništvu RCA i legendarnom studiju Muscle Shoals Sound Studio u Sheffield-u, Alabama.

Baš kao i na prethodnom albumu, kad govorimo o umjetničkom djelu omota ovog albuma, sastav se oslonio na staro poznanstvo: suvremeni umjetnik Martin Wittfooth izradio je iznimno atraktivnu ilustraciju, koja posredno oslikava raspoloženje i osnovnu ideju albuma.
Radi se o razumijevanju te divlje prirode koja je još uvijek u nama, u kulturnom i istinskom čovjeku, bez obzira koliko daleko od nje bili. Volimo naše uređaje, sve stvari koje smo napravili, ali još uvijek gledamo natrag ka prirodi jer nas je ona stvorila. Uz sve stimulanse koje danas stalno dobivamo, mislim da mnogi ljudi imaju želju živjeti s više slobode i jednostavnosti”, istaknuo je pjevač Jay Buchanan koji je odrastao u planinama u blizini LA-a. “Postoji čežnja za prevladavanjem naše prirode i povratkom nekoj vrsti divljine.”

Pjesme na albumu pokazuju raspon kalifornijskog sastava u izvedbi hard blues rock ‘n’ roll-a, s visoko energetskim riffovima, ali i sporim melankoličnim ritmovima, uz izvrsnu instrumentalnu mješavinu rock formi, što je ujedno primarna kvaliteta albuma. Svaka komponenta sastava dopunjava se međusobno, pomažući uspostaviti element ujedinjenja kroz glazbu, gdje se vokali uklapaju u živahnu struju gitare i basa kao dominantnu komponentu u cjelokupnom izrazu, pružajući snažnu emociju u svakoj pjesmi.

S pravim rasporedom vrlo različitih pjesama, album stvara iskustvo u kojem će slušatelji pronaći nešto drugačije za uživanje u svakoj pojedinoj pjesmi, dajući mu poticaj za svaku sljedeću, čime je u cijelosti jednostavno zadivljujuć. Njegova energija naizmjenično raste i pada, bilo na spontan ili proračunat način, ali nesumnjivo vrlo učinkovit način, te cijelim tokom iznova razvija nova harmonijska iskustva, koja u početku mogu ostati skrivena.

Intrigantan od samog početka, ‘Feral Roots’ je album dubine i utjecaja, album koji tijekom slušanja emocionalno postaje sve intenzivniji.
Prvobitni, ali i temeljni intenzitet albuma, prvenstveno kroz uvodnu “Do Your Worst”, odražava određeni nemir u srcu, međutim, postoje dionice, pa i čitave pjesme kada je sporiji, ponekad gotovo letargičan izraz, ono što čini album posebnim, kao mračna mješavina tajanstvenih tonova koji vas doista privlače, i daju cijelom albumu gotovo epsku kvalitetu.


Rival Sons – “Shooting Stars”

Naslovna pjesma, koja na svojevrstan način evocira duh Zeppelin-a, je zapanjujuće utjelovljenje prethodno rečenoga, a njene akustične crte folklorne mističnosti prožimaju se prije nego što se pretvore u hipnotički vrtlog.

Za veliki finale, slušatelju će se čak ponuditi i gospel zbor koji prati jasne vokale Jay Buchanan-a na “Shooting Stars”, himničnoj pjesmi čiji je zvuk i struktura sasvim različit od svega prethodnog, gurajući slušatelja u ekstremno stanje, čime predstavlja kulminaciju albuma.

Naravno, ono što Rival Sons rade jest retro, ali tako svježe i energično, ne prateći trendove ili vanjske utjecaje, s duhom prirodne spontanosti i autentičnosti. Time odaju počast pola stoljeća klasičnog rocka s poštovanjem i spoznajom da se ova glazba još uvijek događa, upravo sada.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci