Vinil – održavanje/čišćenje

Vrijedi znati!

Da je vinil u velikom povratu u naše živote, više nije nikakva novost. Ne samo to, vinil je sa svojim dvoznamenkastim rastom prodaje na godišnjoj razini u posljednjih desetak godina ponovo zauzeo značajan dio tržišta. I to onog prestižnog, jer ne postoji iole ozbiljniji izvođač koji svoje novo izdanje ne lansira i na vinilu. U biti, vinil je trenutno pitanje prestiža.

O starim izdanjima da i ne govorimo, ona se čiste, masteriraju i ponovo štampaju. Shodno tomu, u prodavaonicama nosača zvuka je došlo do tektonskih poremećaja u rasporedu pojedinih formata. CD definitivno trenutno gubi korak, te se u svim specijaliziranim prodavaonicama povlači s najisturenijih mjesta, i na njegovo mjesto dolazi vinil.

Nekako je logično da su stari vinili, izdani u prošlom stoljeću i te kako dobili na cijeni. Teško će se i jedan pravi audiofil lako odreći svojih dragocjenih primjeraka u kolekciji. No, kako za stare tako i za nove vinile vrijede neka pravila održavanja koja treba poštovati. Pa i pored opreznog rukovanja i idealnih uvjeta skladištenja, vinili se oštećuju, manje mehanički, ako ih se pazi, više elektrostatski, kad su izloženi prašini. A to uvijek jesu, u manjoj ili većoj mjeri. Ta se prašina kao ljepilo hvata u brazde i pri reprodukciji stvara neugodno krckanje i iritantni šum.

Ako je vinil mehanički oštećen, teško da mu se ikako može pomoći. Brazgotina preko brazda će uvijek uzrokovati krckanje, ali elektrostatičke smetnje u reprodukciji uzrokovane prašinom možemo otkloniti. Postoji danas već nekoliko potvrđenih načina, pored onih (pre)skupih koje jesu efikasne, ali isti rezultat se može dobit i s deset/sto puta jeftinijim postupkom.

Da vam je netko rekao da se vinil najbolje čisti ljepilom za drvo ili s WD40, teško da bi ste ga uzeli ozbiljno, prije biste mu pružili toplomjer neka si izmjeri temperaturu i popije nešto za bistrenje uma. Ali, da, ljepilo za drvo je trenutno najbolje jeftino sredstvo za čišćenje vinila od prašine i samim tim akumulirane elektrostatike koja uzrokuje neugodne šumove.

U nekoliko clipova dolje je prikazano kako se sve može održavati vinil. Pri tom ipak morate biti oprezni, jer na kraju balade, ipak je to vinil. Isprobajte cijeli postupak kojeg odaberete na nekoj manje vrijednoj ploči, sami se uvjerite u rezultate i odlučite.


Čiščenje vinila ljepilom za drvo / I

Čiščenje vinila ljepilom za drvo / II

Čiščenje vinila ljepilom za drvo / III

Čiščenje vinila s WD40

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci