Kako su dobili ime: Fleetwood Mac?

Peter Green je pod svjetla velikih reflektora došao kao gitarista John Mayallovog benda Bluesbreakers. U veoma kratkom vremenu oči rock miljea su bile uprte u mladog i perspektivnog gitaristu koji je svojim stilom i tehnikom plijenio pažnju gdje god je stigao.

Kako je Mayallov band gajio klasični blues, veoma skoro je okvir grupe postao pretijesan za Greena željnog eksperimenta. Odlazi iz matične grupe i pokušava osnovati svoju, s kojom će pokušati ostvariti ono što je zamislio, a to je, ne izlazeći iz bluesa kreirati izričaj koji će ipak odskočiti od klasičnog. Ovo je ona klasična, medijski uljepšana verzija.

Ona stvarna počiva na činjenici da je Peter Green izbačen iz grupe radi alkohola i nepoštovanja obaveza, te u biti i nije imao izbora nego osnovati svoju grupu.

Problem mu se pojavio na prvom koraku, jer nije mogao okupiti ekipu, te je posegnuo za kompanjonima iz Bluesbreakersa. Ni to mu baš nije išlo, te je kako bi privolio Mick Fleetwooda i John McViea, dao budućoj grupi ime po kombinaciji njihovih imena, Fleetwood Mac.

Pa ni onda nije išlo glatko, Mick Fleetwood je odmah pao na “lijepak”, ali na McViea je čekao, i ovaj se priključio novoj grupi tek po ulasku u studio i snimanju prvog albuma.

Ostalo je povijest!


Fleetwood Mac The Early Years 1968 – 1970

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci