Afro Celt Sound System – “Flight”

Drevne tradicije – buduće mogućnosti

Prateći osebujan niz članaka ‘Kako su dobili ime’ urednika ovog portala Jerka Jakšića, pada mi na um da niti jedan naziv sastava tako eksplicitno ne opisuje glazbu koju izvode kao što je to slučaj sa Afro Celt Sound System.

Afro Celt Sound System široko se priznaje kao jedna od najinovativnijih pionirskih skupina koje izlaze iz sve eklektičnijih cross-kulturalnih eksperimenata na vrhuncu “world music” pokreta devedesetih godina, koja spaja modernu elektronsku glazbu s tradicionalnom irskom i zapadnoafričkom glazbom.

Inspiracija projekta nastala je 1991. godine, kada je Simon Emmerson, britanski producent i gitarist, surađivao na albumu afro-pop zvijezde Baba Maal u Senegalu, pri čemu je bio zadivljen sličnostima jedne afričke melodije i tradicionalnog irskog zvuka.
Povratkom u London, zaintrigiran glazbenim afinitetima dviju zemalja, počeo je istraživati. Kada mu je irski glazbenik Davy Spillane ispričao o svom uvjerenju da su drevna nomadska keltska plemena provela neko vrijeme u Africi i Indiji prije no što su se preselili u zapadnu Europu, postao je fasciniran takvom povijesnom mogućnošću da su narodne tradicije zapadne Afrike i zapadne Europe nekad bile isprepletene.

No, istinska čarolija se dogodila tek kad su James McNally i Iarla Ó Lionáird udružili snage s Simon Emmerson-om, te producentom, inženjerom i programerom Martin Russell-om tijekom tjedna snimanja u Real World Studios (u vlasništvu Peter Gabriel-a) u Wiltshireu u Engleskoj, te time zabilježili temelj svog prvog albuma.


Afro Celt Sound System feat. The Amani Choir – “Sanctus”

Ovaj album, ‘Volume 1: Sound Magic’, objavio je Real World Records 1996. godine, uz jednoglasno odobravanje kako od strane glazbene kritike, tako i publike.
Njegova kompleksna, visoko-energetska mreža zapadnoafričkih, irskih i elektronskih elemenata pomogla je osvježiti žanr poznat kao “world fusion” (varijacija pojma “world music”, u smislu glazbe koja kombinira ideje različitih tradicija), dajući vitalnu globalnu fuziju kakvu glazbeni svijet prije toga još nije vidio.

Sastav je razbio glazbene barijere i slavio glazbene i kulturne razlike kako bi stvorio organsku cjelinu iz mnogih dijelova, čvrsto ukorijenjene u neke od najstarijih glazbenih tradicija na svijetu, sudarajući se s najsuvremenijom elektronikom, nastojeći prihvatiti budućnost bez da izgubi iz vida prošlost. To je morfijska alkemija, u kojoj ste u jednoj minuti u folklornom klubu, a iduće minute na techno rave-u.

Njihove priznate žive izvedbe su energične i zadivljujuće, te inovativno kombiniraju narodne tradicije različitih kultura, pa stoga ne čudi da su praktički postali kućni sastav na WOMAD festivalima širom svijeta.

Danas sastav predstavlja transformaciju projekta, za razliku od prvobitno zamišljenog u Real World’s Recording Week 1996. godine, u kohezivni sastav s osebujnim zvukom i stilom, odražavajući jedinstvene glazbene sposobnosti i različite kulturalne osobnosti članova.


Afro Celt Sound System – “Touring November 2018”

Trenutačno okosnicu sastava predstavlja sam osnivač Simon Emmerson, pjevač te kora i balafon instrumentalista N’faly Kouyaté, i konačno osnivač Dhol Foundation i dhol bubnjar Johnny Kalsi.
Njima se pridružuju flautist Rioghnach Connolly, perkusionist Robbie Harris, fidler Peter Tickell, bubnjar Ged Lynch, frulaš Lottie Cullen, te bubnjar i perkusionost Kalifa Knoé porijeklom iz Malija.

Na ovom albumu, koji je sniman u čak 13 studija u Africi i Europi, predstavljena su tri velika gostujuća kolektiva: Amani Choir čija je glazbena redateljica Emmanuela Yogolelo izbjegla u Englesku iz Demokratske Republike Kongo, Stone Flowers, multi-kulturalni zbor sastavljen od izbjeglica pod pokroviteljstvom Music Action International, humanitarne udruge koja pomaže stradalima pogođenim ratom, mučenjem i oružanim sukobom kroz glazbu i pjesmu, te African Gospel Singers iz Johannesburg-a.

Ovaj osmi i vjerovatno njihov najintrigantniji album djelomično ustupa elektroniku prethodnih djela u korist više organskom pristupu, iako se ne može zanemariti ogroman utjecaj elektronike na zvuk albuma. Na taj se način ističe užitak egzotičnih nastupa glazbenika iz različitih dijelova svijeta, kombinirajući glasove i tradicionalne instrumente s inovativnim aranžmanima u jedinstvenom izrazu negdje između afričkog gospela i keltske balade, u boji hipnotičkih beat-ova i atmosferskih zvukova Afro Celt Sound System kolektiva.

Sam naziv albuma, ‘Flight’, iza sebe krije temeljni koncept albuma u smislu istraživanja teme migracija, kako ptica tako i ljudi, dakle dvojakog značenja, kako ekološkog tako i sociološkog. Pojam ekološkog inspiriran je zajedničkom strašću dvojice vlasnika ECC Records (etiketa za koju je snimljen ovaj album) Simon Emmerson-a i Mark Constantine-a za promatranje ptica, odnosno ornitologijom, pri čemu se povlače paralele između migratornog leta ptica i ljudskog zbjega, od rata, siromaštva i ugnjetavanja, dakle sociološkog aspekta.

Ta je problematika istaknuta dobrim dijelom zahvaljujući anganžmanu unutar izbjegličke zajednice Manchester-a i sjeverozapada Engleske od strane Emmanuele Yogolelo i Ríoghnach Connolly-ja.

Ovu je temu obradilo nekoliko umjetnika u posljednjih godinu ili dvije, a ta činjenica samo ističe njen značaj. Kao takva zauzima središnji dio albuma, u obliku četiri dijela ‘Migration Medley’, snimljena kao live studio izvedba, dočaravajući dinamiku koncerta u studiju, te na taj način radeći istovremeno na zajedničkoj poruci, iz čega čitav koncept albuma jasno proizlazi.

Zapravo, cijeli album odiše poput audio zapisa o svjetskom putovanju. To je vrsta albuma pri kojem možete zatvoriti oči, a glazba će stvoriti uzorak slika iz cijelog svijeta, možda i više.


Afro Celt Sound System & Sinéad O’Connor – “Release”

‘Flight’ egzistira na tolikim razinama da je nemoguće napraviti pravu analizu albuma u nekoliko paragrafa. Ono što je očito, to je da s jedne strane imamo klasičnu, očaravajuću multi-kulturalnu glazbenu fuziju Afro Celt Sound System kolektiva u punom zanosu, dok s druge strane imamo tematsku podlogu koja nagoni na razmišljanje pa čak i debatu, a koje su jednako privlačne koliko i kontemplativne.

No, pored toga, mislim da su mnoge velike glazbene tradicije često tajanstvene tradicije koje ne govore uvijek o očitom. Nadalje, tradicije koje su se zbližile, kao u ovom slučaju, daju duhovnu energiju da se glazba uključi u nešto čarobnije, nešto što obuhvaća bit onoga što se želi istaknuti, mada, imam osjećaj, ispod tih pokrova uvijek neka magija ostaje skrivena. Teško je pričati o tome u zapadnim terminima, jer počneš zvučati poput kakvog pretencioznog starog hipija. Za Afro Celt Sound System, stvaranje granične glazbe je način života. U svakom slučaju, ostaju sastav koji i dalje istražuje nove glazbene avanture s krajnje zadivljujućim rezultatima, koji ima fizički i duhovni učinak.

Multikulturalni pristup sastava koji okuplja umjetnike iz različitih dijelova svijeta, u ovim teškim vremenima, mora biti razlog za slavlje.

 Kada je jedan od članova rane postave, 27-godišnji klavijaturist Jo Bruce (sin legendarnog Cream basiste Jack Bruce-a), umro iznenada uslijed napada astme, sastav je bio izgubljen, a album stavljen na čekanje. Tada im je u pomoć priskočila irska pop zvijezda Sinéad O’Connor i pomogla im da se nose s gubitkom. Iz te suradnje je nastala najosobnija autobiografska pjesma “Release”, s albuma ‘Volumen 2: Release’ koji je ugledao glazbene prodavaonice 1999. godine.

 Tijekom svoje karijere ostvarili su niz suradnji s eminentnim glazbenicima iz cijelog svijeta, čije navođenje premašuje okvire ovog članka, no, svakako bih spomenuo onu sa Robert Plant-om na albumu ‘Volume 3: Further In Time’.


Afro Celt Sound System & Robert Plant – “Life Begin Again”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci