Arnold Layne & Alhemija – “Jednom nogom u grobu”

a drugom, .. ?

Ako na ovim prostorima postoji neki bend koji radi na marginama medijskog interesa i neopravdano je u potpunosti ignoriran od istih, onda bi Arnold Layne & Alhemija došao bar na tu listu, kad ga već zaobilaze top liste.

Bend je na sceni od osamdesetih godina prošlog stoljeća i do današnjih dana je „uletio“ u tri hibernacije, koje su u biti poslužile da se bend presloži i krene novim putevima.

Posljednje preslaganje je došlo slučajno. Ohrabreni uspjehom dokumentarca o njima “Kumovi” (The Best Men), podnaslova, “A Story of the Band that Almost Made It”, okupili su se za jedan koncert u čast preminulog člana, Srđana Jovanovića.
Tijekom uvježbavanja za koncert rodila se kemija te su odlučili pokušati napisati nove stvari. Nije trebalo puno čekati i prvi obrisi su se ukazali i time dali krila nadi.
Rezultat je izašao u obliku albuma “Jednom nogom u grobu”. Ne odstupajući od svojih načela grupa ponovo kreće i na albumu utiskuje svoj „novi“ pečat.


Arnold Layne & Alhemija – “Incident”

Album je sastavljen od devet kompozicija, vinjeta socijalno političke tematike. Iz svake pjesme je vidljivo da se kompozicijski oslanjaju na legislativu prošlog stoljeća i to u velikom rasponu. Preuzimajući u neku ruku logiku minimalizma ala Lou Reed i moćnu ritam sekciju po uzoru na rane Stranglerse, dobivaju koncizni izričaj kojeg podcrtavaju još minimalnijom upotrebom klavijatura.

Muzičku sliku obogaćuju „zvukom“, koji ih vodi van standardnog aranžmanskog pristupa žanra.

No album je ipak na drugoj strani. Lirika je ta koja determinira album, određuje mu mjesto i identificira ga kao produkt vremena i trenutka u kojem je nastao.
Narativnog stila protakana stadionskim refrenima nosi u sebi formulu koja jednostavno mora upaliti kod šireg kruga slušatelja, mora!

Labavo podijeljena na ljubavno angažiranu i političko protestnu, u kojoj ipak prevladava ova druga, jednostavnim rječnikom, katkad brutalnim, govori ono što je svakome jasno ili bi bar trebalo biti. U ovom posljednjem se krije poruka cijelog albuma, jer iako se pokušava nametnuti ta samorazumljivost poruke, po slušanju albuma ostaje bljutav dojam kojom autori „priznaju“ uzaludnosti napora, kojeg su uostalom poentirali samim naslovom albuma.


Arnold Layne & Alhemija – “Licemerje i ludilo”

Egzistirajući u tmurna vremena demokracije i potpune kontrole medija od strane vladajuće politike, koja pak ima ispred sebe samo jedan cilj, ostati na vlasti što duže i po bilo koju cijenu, Arnold Layne & Alhemija s ovim albumom prodire ne samo u srž socijalno političkog miljea u Srbiji, već jednostavnim preslikavanjem i u svim sredinama i centrima moći koji su nastali raspadom bivše države.

Nenad Cvetičanin, Dejan Krasić, Miomir Ranđelović, Zoran Cvetković i Antonije Pejčić mogu biti zadovoljni učinjenim. Album ne ulazi u uho na prvo slušanje, ali mu ne treba beskonačno ponavljane da bi se uselio. Nedugo nakon prvog – drugog slušanja već se razaznaju konture cjeline, te se uz još par puta u potpunosti otvara.

I to je to, ostaje užitak slušanja angažirane muzike koja muzički i tekstualno zarobljava svakog tko na nju želi obratiti pažnju.

U ovu grupu smještam sebe, a preporučujem i vama!


Arnold Layne & Alhemija – “Jednom nogom u grobu” (full album / track list)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *