Kako su dobili ime: Derek and the Dominos?

Cream se raspao u heroinskom bljesku, Eric Clapton je bio na samom dnu. S rasprodanim gitarama i izdvojen iz svijeta, samovao je u kući van Londona, bio je “history“.

Nekako se pokrenuo i otišao na put kao član prateče grupe supružnika Delaney and Bonnie, katkad čak nastupajući iza zavjese, jer nije htio biti viđen na pozornici.

Nakon turneje zove sebi Bobby Whitlocka, Carl Radlea i Jim Gordona te s njima osniva grupu kojoj daje ime Del and the Dominos. Ulaze u studio i stvaraju povijest, jer njihov izlazak iz njega prati izlazak albuma koji je nastao “Layla and other assorted songs”.

Diskografska kuća dakako nije bila zadovoljna da se na albumu ne pojavljuje ime Eric Claptona, koje je garantiralo prodaju. Nakon natezanja, pronađen je kompromis. U imenu benda neće bit Ericovo ime, ali će bend promijeniti ime u Derek and the Dominos, gdje je Derek dakako bio Ericov nadimak.

I još malo povijesti, “Layla” se danas nepravedno pripisuje samo Eric Claptonu. On je sam nebojeno puta demantirao puno autorstvo. Autor najpoznatijeg rifa u povijest je Duane Allman, a dotjerao ga je Eric Clapton, dok je autor drugog djela kompozicije Bobby Whitlock, koji je dao jednu svoju staru klavirsku temu na raspolaganje bendu kad su u studiju radili na “Layli”.

Niko ne negira Claptonovo sudjelovanje u kreaciji pjesme, jer ona jest donijela njegovo unutrašnje stanje i tugu za voljenom ženom, ali on je bio samo jedan od autora koji su pridonijeli da „Layla“ bude to što jest danas!

Eto!


Derek and the Dominos – “Layla”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci