Kako su dobili ime: Deep Purple?

Uz porijeklo imena grupe Deep Purple se veže par interesantnih činjenica i jedna skoro nebulozna, ali nažalost, pogrešno upamćena.

Naime, prvo ime grupe koja se osnovala, a koja će kasnije postati rodonačelnik Heavy Metala je bilo Roundabout. I NE, nisu uzeli ime po istoimenoj slavnoj kompoziciji grupe Yes, jer je ta kompozicija kronološki došla skoro četiri godine nakon što je Deep Purple već postojao, već je došla od istoimenog sinonima.

Jasnije i detaljnije rečeno, bubnjar Chris Curtis je kontaktirao poslovnog čovjeka Tony Edwardsa u svezi financiranja grupe kojoj je dao ime Roundabout. Ime je u biti značilo da se članovi grupe permanentno mijenjaju, odlaze, dolaze, vraćaju se …, što je engleski naziv za ovaj sinonim.
To je prvi dio ove priče.

Drugi dio počinje odlukom Tony Edwardsa da prihvati ponudu i financira ovaj bizarni projekt zajedno s još dvojicom partnera, John Colettom i Ron Hireom. U tu svrhu osnivaju firmu Hire-Edwards-Coletta Enterprises (HEC) i projekt je krenuo.

Prvi korak kojeg je napravio Chris Curtis, doveo je u grupu svog kompanjona s kojim je dijelio stan, Jon Lorda!
Da li treba dalje!?

I napokon treći dio ove priče, kad se već okupila ekipa pod imenom Roundabout, Ritchie Blackmore (za kojeg se uvijek tvrdilo da se rodio 500 godina prekasno), dolazi s idejom za novo ime benda. Očito pod utiskom koncerta Artie Shawa i njegovog big benda, nakon prospavane noći, došao je s imenom, pogađate, “Deep Purple”, što je ime jedne od kompozicija koju je taj big bend izvodio. (pjesma “Deep Purple” je originalno napisana i izvedena od strane Paul Whitemana još tridesetih godina prošlog stoljeća!)

Eto, to je priča o imenu Deep Purple, možda ime nije baš originalno, ali je tijek njegovog nastanka, a i značenja u muzici prošlog stoljeća i te kako interesantan.


Artie Shaw with Helen Forrest -“Deep Purple”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci